Около 80% от кадрите, които завършват Колежа по туризъм във Варна предпочитат да останат да работят в България. Това стана ясно днес на тържествена церемония, на която студентите от Випуск 2017 на Колежа получиха своите дипломи за бакалаври в специалностите Мениджмънт на хотели и ресторанти, на туризма и на свободното време.

Варна

Пламена Нанева завършва бакалавърска степен специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“. Вече от три години работи в сферата на туризма. Категорична е, че ще продължи да гради кариерата си в страната, а не в чужбина.

Пламена Нанева – специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“ в Колеж по туризъм - Варна

„Със сигурност ще остана в България.Не мога да кажа, че е лесно, в никакъв случай не е лесно, но когато човек има цели, устремен е, може да се справи.“

160 студенти получиха днес дипломите си за завършване.

доц. д-р Генка Рафаилова – директор на Колеж по туризъм – Варна

„Все пак да се опитат да продължат образованието и в магистърска степен. Ако могат да останат в България, защото това са ценни кадри за българския туризъм, ние имаме нужда от тях и се надявам те наистина да допринесат за повишаването на качеството на туристическия продукт.“

И преподавателите и дипломираните студенти се надяват прогнозите за ръст на туристите през летния сезон да се сбъднат, за да може България да запази позицията си на привлекателна туристическа дестинация.