НОВИНИ

80% от работодателите имат затруднения с осигуряването на кадри

Затруднения при осигуряване на кадри срещат близо 80% от работодателите в страната. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Бизнесът продължава да търси квалифицирани специалисти. Основното изискване: компетентно общуване на роден език. Милена Кирова работи по темата.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на "По света и у нас"
19:22, 21.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Когато обявата за работа е с правописни грешки, какви могат да са очакванията към служителите?Според проучване на Агенцията по заетостта, от началото на годината работодателите поставят като изискване номер едно към бъдещите си служители общуването на роден език.

В 20 от 28 области на страната тази компетентност е поставена на първо място. Най-много са работодателите,които държат на езиковите умения в областите Хасково и Монтана.

Компаниите за подбор непрекъснато се сблъскват с проблема с правописа на интернет поколението.

Надя Василева - Асоциация на компании за подбор на персонал: Последната генерация - генерация Z, както и края на Милениумите, понеже са по-дигитални не наблягат много и не са толкова прилежни в изучаването на български език правописа, което създава трудности, когато отидат на работа да могат да напишат едно писмо, да кажем на клиентите на фирмата и изобщо дори понякога да се изразяват правилно на български език.

Другият сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри. 25-годишният Васко от Мездра е израснал в домове и е успял да завърши само основно образование. Казва, че точно това е пречка да си намери постоянна работа. От години се препитава като работи на парче по домовите на хората, където цепи дърва или прекопава градини.

Васко: Като ходя да питам по обекти насам-натам и ми прави впечатление, че без да имаш това средно образование не можеш никъде да започнеш работа. И аз им дам координати и те казват "ние ще ви се обадим" и до тук.

За да бъде конкурентен на пазара на труда, Васко е започнал да се обучава на самостоятелна подготовка в местната гимназия и му остава само една година до завършване на средно образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падна част от таван в Александровска болница
Падна част от таван в Александровска болница
Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу Баневи
Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу Баневи