През последния месец ухапванията от кърлежи във Варна зачестиха. Само за няколко дни помощ са потърсили близо 70 души. Пет от тях са били заразени с лаймска болест. Освен влажното и топло време, причини за това са нередовното косене на тревните площи и ненавременно пръскане срещу паразити.

Варна

Зрители на БНТ 2 от квартал Младост сигнализираха, че тревата около блоковете и детските площадки, е висока вече метър и те се притесняват от кърлежи.

Жител на Варна
Времето сега е дъждовно, със дни расте тревата, става непроходимо, особено около детската площадка. Трябва да се окоси.
Жител на Варна
Страшно е ! Случвало ни се е да имаме кърлеж, да чакаме в спешното, да чакаме да излязат резултати, неприятно е и струва и пари.

Не трябва да вадим кърлежа сами, казват лекарите.

д-р Анка Баева - началник отдел ” Противоепидемичен контрол”
Имаше указания да се мажат с олио и той сам да излезе. Това обаче застрашава да бъде заразен човека, защото така той се задушава и изпуска отровата си, по-точно соковете , в тази раничка и да зарази човека.

Кърлежът трябва да бъде изследван за болести. Във Варна това може да се направи в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. Важни са и превантивните мерки.

д-р Анка Баева - Началник отдел ” Противоепидемичен контрол”
Хората да се мажат с различни репеленти, когато отиват на пикници, има по аптеките различни. Хубаво е да ходят със светли дрехи, защото кърлежите се виждат”.

Поетапното пръскане срещу кърлежи във Варна започна. Това обаче няма да ги унищожи напълно, а само ще намали тяхната популация.