Зрелостниците от 12 клас писаха интерпретативно съчинение или есе на тема "Човекът между ценностите на общността и личния порив" по разказа "Албена" на Йордан Йовков. Учениците от 7 клас писаха преразказ върху "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Тази година дванайсетокласниците започнаха да излизат доста по-късно от миналата година. Това най-вероятно се дължи на факта, че матурата е разделена на 3 модула и на зрелостниците не е позволявано да излизат след 1 или 2 втори модул, а само след час и половина от двучасовия трети модул.

И тази година вариантът за матурата беше изтеглен в ранни зори от колега журналист. Изпитният вариант бе генериран от над 11 милиона и 700 хиляди комбинации. За първи от много години министърът на образованието не присъстваше на тегленето. Присъствието на дванадесетокласниците обаче пред сградите на училищата беше засилено повече от час преди изпита. Притеснение у тях не се долавяше. Напротив бяха уверени.

Кейти - ученичка в 12 клас: "Честни казано се чувствам подготвена. Мисля, че 12 години са достатъчно, за да се справим с матурата по български. надявам се на висока оценка заради усилената подготовка, която положих."
Ива - ученичка в 12 клас: "Относно въпросите, които засягат граматиката - не са прекалено сложни и са абсолютно постижими за научаване и за решаване."
Кирил Спиридонов - ученик в 12 клас: "Единственото ми притеснение е модулите, че не може да се излиза първия един час, но като цяло други - не. Смятам, че съм добре подготвен."

И докато абитуриентите вече решаваха своята матура, в Министерството на образованието беше изтеглен вариант две за националното външно оценяване след седми клас. И този път просветния министър не се появи.

- А някой ще отговаря ли на нашите въпроси?
"Министърът има служебен ангажимент, от който е възпрепятстван да се яви в момента."
- По-голям служебен ангажимент от матурите и НВО?

От МОН казаха, че денят на изпитите протича спокойно.

Евгения Костадинова - МОН: "Към момента нямаме никакъв сигнал в каквато и да е посока."

Повечето седмокласници имаха едно и също притеснение.

Емилиян Василев: "Главно вече за преразказа и за тезата, защото те са най-важните като цяло."
"Надяваме се да е от неутрален разказвач, защото е по-лесно."

Тази година най-високият бал, който може да получат седмокласниците ще бъде 500 точки.

Резултатите от матурите за 12 клас ще са ясни до 9 юни, а за 7 клас до 5 юни.