НОВИНИ

Математици от Пловдив се класираха за престижно състезание в Малайзия

18 деца от няколко пловдивски училища успяха да да се класират за престижни математически форуми в няколко държави на азиатския континент. Подобни участия се печелят след изключително строг подбор измежду хиляди ученици по света. За да могат да заминат нашите надежди, са нужни не малко средства.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
09:24, 22.05.2017
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Купите и медалите, които малките пловдивчани вече притежават, са безброй. Зад всяко отличие стои много труд и постоянство. Азия е огромно предизвикателство, защото там са най-добрите математици.

От миналогодишния форум в Сингапур със златни медали в Пловдив се върнаха Демира и Петър. Сега те се готвят за състезанието в Малайзия в началото на август.

Демира Недева: Бих искала да отида в Куала Лампур и да се явя на състезанието и да се запозная с нови приятели. Миналата година, когато бях в Сингапур, там беше като в бъдещето.
Петър Узунов: Участниците, които се явиха на кръга, с който можеш да отидеш в Куала Лампур, бяха 22 хиляди от 19 държави.

Част от децата са избрали да участват дистанционно във форумите. Това обаче ги лишава от възможността за големите награди. Процедурата около заминаването на останалите обаче е сложна и свързана с много средства. Сумите са непосилни за повечето семейства. Затова от

Академия "21 век" се опитват да помогнат с организирането на различни инициативи. От община Пловдив също обещали подкрепа за талантите.

Снежина Станчева, Академия "21 век" - Пловдив: На 13 юни за всяко едно от децата трябва да бъдат преведени за участие в самия конкурс по 500 долара. С пътуването за Малайзия, Сингапур или там където е по-света, Виетнам, са необходими средно по 2200 лева на дете. Разчитаме на съпричасността на хората от Пловдив също. Знаем, че има много болни деца, знаем че има много страдащи и деца в неравностойно положение, но това тук е бъдещето на България.

За да подкрепи своите връстници, 12-годишната Ива Ичевска ще се включи в благотворителния концерт на 9 юни, който ще събира средства в подкрепа на младите математиците.

Ива Ичевска: Занимавам се с математика и с пеене. От математиката съм спечелила много награди, но днес съм донесла само една. Тази награда е спечелена от състезанието, за което сега ще се събират пари и за което децата мечтаят също като мен.
Божана Праматарова, родител на момиче в трети клас: Децата ни са талантливи и по нищо не отстъпват на другите децата - на западните, на азиатчетата и задължително трябва да покажем нашия талант, да покажат това, което могат. И самите деца са убедени, че трябва да отидат, подготвени се чувстват.

Най-трудно е състезанието в Малайзия. От всички 18 деца, седем са избрали да участват в него. Математическите форуми ще се провеждат през юли и август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сливенско село на бунт срещу интернат
Сливенско село на бунт срещу интернат
Северна Корея обяви ракетните изпитания за успешни
Северна Корея обяви ракетните изпитания за успешни