НОВИНИ

Отново протест в Гърмен

От Сдружение “Бъдеще за община Гърмен“ подготвят протестен митинг-шествие под надслов „Има ли закони в България“. Жителите на селото излизат на протест, защото утре се навършват 2 години от размириците между тях и ромите в квартал “Кремиковци“. Според протестиращите все още не са издадени съдебни решения и заповеди за премахване на незаконните постройки в ромския квартал.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Юлия Караджова
19:05, 22.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Решение на проблема с незаконните къщи на ромите в гърменското село Марчево все още няма и това провокира ново напрежение сред жителите на общината.

Свилен Пиринлиев:
"Да ги махнат от тука. Мисля, че хората не ги искат, защото правят много проблеми."

"Какви проблеми?"

Свилен Пиринлиев:
"Пускат си конете да си ходят където си искат, естествено кражби стават."
Минка Капитанова, кмет на община Гърмен:
"Хората са там, знаят всички, че няма как да бъдат изгонени от там и отделно - как ще събираме ние данъците на тези хора."
Иван Борнев:
"Искаме да ни узаконят къщите и да си живеем, гледайте колко деца. Ще ни събарят - къде ще спят, този народ - виж колко деца има.

"Колко души живеете тук?"

Иван Борнев:
"100 къщи са горе долу - незаконни. Ние си седиме, чакаме да ни събарят, чакаме булдозера да мине върху нас, да ни смачкат, да ни трепат и сме хора такива беззащитни."
Минка Капитанова:
"В момента има предложение и инициатива от самите жители на квартала, които започнаха процедура по промяна предназначението на земеделската земя и да се започне законно построяване на жилища за техните семейства. Мисля, че това е начинът, по който трябва да се разреши проблема."

В Административния съд в Благоевград бе внесена жалба по повод насрочения на 18 юни референдум по този проблем. Датата не е съобразена с необходимите сроковете за провеждането му. Сега в община Гърмен очакват решението на новият областен управител Бисер Михайлов за провеждане на референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте верните отговори от външното оценяване за 7 клас
Вижте верните отговори от външното оценяване за 7 клас
Дариткова: Цялата информация за решенията в НЗОК би трябвало да е налична
Дариткова: Цялата информация за решенията в НЗОК би трябвало да е налична