НОВИНИ

Атентатът в Манчестър е поредната атака във Великобритания

Трагедията в Манчестър е част от терористичните нападения, мащабни, по-малки и много предотвратени, на които Европа е сцена в последните години.

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 23.05.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Само преди два месеца Великобритания преживя друг терористичен акт - в Лондон британец, приел исляма, се вряза с автомобил в пешеходците на моста Уестминстър, после блъсна колата в загражденията около района на парламента, нахлу в периметъра му и намушка смъртоносно полицай, преди да бъде ликвидиран. Жертвите бяха пет, ранените десетки.

Над 50 загинали и 700 ранени е равносметката от първото ислямистко терористично самоубийствено нападение в страната. То се случи на 7 юли 2005-та, атентаторите камикадзета бяха четирима, родени и израснали във Великобритания. Те взривиха бомби в три влака на лондонското метро и в градски автобус.

Атентатът на Манчестър Арена напомня и за кървавия 13 ноември в Париж преди две години. Тогава загинаха над 120 души. Една от мишените на серията координирани атаки тогава беше залата Батаклан, концертът беше на американската група Йигълз ъв Дет Метал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма върнати пациенти от ТЕЛК-Варна
Няма върнати пациенти от ТЕЛК-Варна
68 % от българите признават, че не са купили книга в последната година
68 % от българите признават, че не са купили книга в последната година