Световната здравна организация повиши на пета степен по шестстепенна скала нивото на тревога за пандемия от свински грип. Пета фаза е "силен сигнал за надвиснала световна епидемия" и означава, че в поне две страни е регистрирана зараза от човек на човек. Въпреки нарасналата заплаха светът е подготвен по-добре от всякога за евентуална пандемия, заяви директорът на СЗО Маргарет Чан.

Световната здравна организация повиши на пета степен по шестстепенна скала нивото на тревога за пандемия от свински грип. Пета фаза е "силен сигнал за надвиснала световна епидемия" и означава, че в поне две страни е регистрирана зараза от човек на човек. Въпреки нарасналата заплаха светът е подготвен по-добре от всякога за евентуална пандемия, заяви директорът на СЗО Маргарет Чан.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон обяви, че дейностите и услугите, които не са от първа необходимост, ще бъдат частично преустановени между 1 и 5 май. Целта е да се ограничи разпространението на свинския грип, от който в страната починаха вече 176 души. Ограниченията само в мексиканската столица костват на местната икономика поне 57 милиона долара дневно. Въпреки нарастващия брой заболели в Мексико, по препоръка на здравните си съветници засега американският президент Барак Обама няма намерение да затваря границата на САЩ с Мексико. Според СЗО е малко вероятно въвеждането на забрани за пътуване да намали разпространението на вируса. От организацията уверяват, че няма опасност от зараза, ако се яде добре сготвено свинско месо и препоръчват редовно миене на ръцете, за да се избегне инфекция. Случаи на болни от свински грип са засечени вече в няколко европейски страни - Испания, Германия, Австрия, Швейцария и Великобритания. Засегнати от вируса има и в САЩ, Канада, Нова Зеландия и Израел.

 

Още по темата