В сезона на високите треви и буйната растителност, зрители на БНТ 2 сигнализират за неокосени тревни площи в градинките около междублоковите пространства в кварталите на Благоевград. Валежите от изминалата седмица са повлияли благоприятно и неокосената навреме трева е станала още по-висока. Хората се притесняват от влечуги и кърлежи, тъй като зелените площи се намират в близост до оживени пътеки и детски площадки.

Благоевград

Проблемът с неокосената трева и тази година безпокои жителите на благоевградските квартали Еленово, Струмско и Грамада. Преди две седмици общинската фирма за чистота обработи приоритетно тревните площи около детските градини и площадките за деца в града.

Весела:
“Навсякъде има супер много трева, а знам, че пак ще има много кърлежи и бълхи навсякъде. Щом тука Бачиново, което ни е супер красив парка не се грижат какво остава в кварталите нагоре и междублоковите пространства."
Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград:
“Ще опитаме да обхванем при това третиране всички междублокови пространства. Коси се в момента изключително усилено, защото само ако тревата е окосена ще има ефект”.
Георги:
“Площта е много, а самите работници са малко и не мога да смогнат, щото и аз съм работил в тая сфера и затова”.

Оказва се, че косенето на тревата в кварталите се бави, защото общинската фирма, която отговаря за озеленяването и чистота в града се нуждае от още хора, тъй като работещите 44 души не смогват.

Васил Бачев, управител на общинска фирма “Биострой”:
“В момента има повече сигнали за дървета, надвиснали корони, отколкото за неокосена трева. Стараем се да може да обхванем всички тези ситуации и положения, за да може да се отреагира и за косенето и за кастренето на дърветата.”

Още най-малко 10 души ще са необходими за работа през лятото към общинската фирма. Те ще помагат в косенето на тревните площи в града, както и за засаждането и напояването на цветни алеи. Докато буйната растителност бъде отстранена, специалистите съветват да не се разхождаме в неокосените тревни площи, така ще се предпазим от паразити.