НОВИНИ

Щайнмайер към Борисов: ​Европа има нужда от вас и вашето правителство

Веднага след Париж премиерът Борисов пристигна в Берлин на първото си официално посещение в рамките на третия си мандат по покана на германския канцлер Ангела Меркел. В двореца Белвю той бе посрещнат тази вечер от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Снимки: БТА
21:17, 06.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Европа има нужда от вас и вашето правителство, Балканите имат нужда от вас, България има нужда от Вас.

С тези думи президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин.

Щайнмайер поздрави Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години.

Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия.

„Високо ценим отличните и приятелски отношения с Германия", изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че страната ни ще продължи да разчита на германския опит и ценна подкрепа в приоритетни за България области.

Той даде за пример важни теми като подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалното образование.

Борисов благодари за разбирането и солидарната подкрепа, която България получава от Германия в рамките на партньорството в ЕС и в НАТО. Той специално акцентира върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген.

„Убеден съм, че добрите отношения между България и Германия, в духа на традиционното приятелство и споделените европейски ценности, допринасят за реализирането на общата цел - изграждане на силна, стабилна, просперираща и обединена Европа, която да отговори на очакванията на гражданите и успешно да се справи с предизвикателствата", каза още министър-председателят.

Утре е официалната среща а Бойко Борисов с канцлера Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна ваканция при занаятчиите в Пловдив
Лятна ваканция при занаятчиите в Пловдив
Антонио Нахаро пред БНТ: Танцът е здравословно изкуство
Антонио Нахаро пред БНТ: Танцът е здравословно изкуство