До края на септември да се актуализира националната стратегия за сигурност, настояват от БСП. На семинар в Боровец парламентарната група на "БСП за България" обсъди с експерти националната сигурност. Социалистите предлагат също актуализация на бюджета, за да се назначат необходимия брой хора и за да се повишат заплатите в МВР и отбраната.

Боровец, Самоков

Необходимо е да се направи стратегически преглед на системата за сигурност. Това трябва да стане до края на септември, за да може предвидените мерки да залегнат в бюджета за догодина, предлагат от БСП. Настояват също да се приемат нови закони за МВР, за отбраната, както и за вероизповеданията като се забрани външно финансиране на религиозните общности.

Според социалистите, сериозните проблеми с недостига на хора и ниските заплати в МО и МВР трябва да се решат с актуализация на бюджета с близо 620 млн. лева. Смятат, че тези пари може да се вземат от излишъка в държавната хазна.

Корнелия Нинова - председател на БСП: С тези минимум суми, които са необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 в МО.

Социалистите приеха и Етичен кодекс, който ще следват депутатите от парламентарната група. С това БСП дава сигнал и Народното събрание да приеме такива правила, посочи Нинова.

А на въпрос трябва ли президентът Радев да освободи секретаря си по правните въпроси Пламен Узунов, заради появили се негови снимки с хитлеристки поздрав, Нинова заяви, че това решение трябва да вземе държавния глава.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Ние акъл на президента Радев не даваме, знаете, това е наша позиция още от избирането му. Нашата политическа позиция като партия остава непроменена от това, което сте чували в последните седмици, че подобни хитлеристки символи и знаци за нас са недопустими.

Социалистите определят като правилен ход решението на президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието за КТБ от юни 2014 година.