Благодарствен молебен бе отслужен тази сутрин в катедралния храм "Свети Александър Невски". Симеон Сакскобургготски заяви, че е много развълнуван, че е в България и семейството му е заедно с него. На молебена присъстваха и членове на кралските фамилии от цяла Европа.

Тази сутрин камбаните на храма биха в чест на Симеон Сакскобургготски. Тържествената служба бе отслужена лично от патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод. Патриархът подчерта приноса му за обединението на Църквата по време на разкола и му подари икона на Спасителя Христос.

Неофит - Патриах Български
Сърдечно ви се радваме и отправяме нашите молитви към Бога и занапред да Ви закриля, да благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в нелицемерната му любов и радост.

Крал, кралици, принцове и принцеси от цяла Европа се събраха в катедралния храм. Сред тях - испанската кралица София, гръцкият крал Константин, членове на кралските семейства на Румъния, Албания, Сърбия. Почти цялото семейство на Симеон Сакскобургготски също успя да пристигне у нас и да уважи юбилея му. Пазителят на традицията Борис- княз Търновски, син на починалия престолонаследник Кардам бе заедно с майка си Мириам и брат си Белтран. Сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза каза, че пожеланията, които е отправила още снощи ,ще си останат лични.

Калина - дъщеря на на Симеон Сакскобургготски
- Какво пожелахте на баща си?
- Всичко хубаво и живи и здрави.
Маргарита - съпруга на Симеон Сакскобургготски
Да бъде здрав, да е жив, това е най-важно за него за момента, защото ние сме стари хора.
Симеон Хасан - внук на Симеон Сакскобургготски
- Аз имам кола за него и пръстен. Пръстен с Мики Маус.
- Какво му пожела?
- Да бъде жив и здрав.

След края на службата десетки граждани искаха да поздравят рожденика. Симеон Сакскобургогтски отиде първо при тях.

Симеон Сакскобургготски
- Честит рожден ден! Какво си пожелахте?
- На България винаги най-доброто, на-хубавото и успех във всяко отношение. На себе си - да оцелея, защото такива емоции наистина.
© БТА