НОВИНИ

Варненци протестират срещу планове за строеж до отводнителен канал

Живеещи във варненския квартал „Левски“ протестират срещу планираното строителство на сграда до канала за дъждовна вода, който минава през района. Недоволни са и съседите на парцела – детска градина „Гълъбче“. Собствениците разполагат с всички необходими документи и заявиха, че строежът няма да засегне нито отводнителния канал, нито пешеходната алея.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
21:25, 21.06.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Варненци протестират срещу планове за строеж до отводнителен канал

Днешният протест повтори аргументите от преди три години - теренът е нестабилен и може да се свлече, строежът може да повреди отводнителния канал и да предизвика наводнение, ще се заеме и част от пешеходната алея.

Валентин Веков, протестиращ:
„Трябва да се запазят зелените площи, защото се прекали с грозно, грубо, гнусно строителство, няма въздух.“

Собствениците на терена смятат, че проектът им не застрашава района.

Александър Кунев, пълномощник на собствениците:
„Има направени всички необходими проучвания за носимоспособността на терена, съответно и сградата е предвидена така, че да издържи. Ние не строим върху дерето по никакъв начин.“

Юлиян Георгиев, съсобственик:
„Върнахме си го реституцията и си искаме законното право да правим нещо с това място.“

През 2014-а година заместник кметът на Община Варна Пейчо Пейчев се ангажира теренът да бъде заменен, но се оказва, че няма законови основания за това. Валентин Койчев – главен архитект на район “Приморски”, разясни, че след като от проекта са отпаднали подземните части, няма основания за възражение.

Валентин Койчев – главен архитект на район “Приморски”:
„Планът е в сила и продължава да бъде в сила, така че тези хора, независимо кои са, имат правата да построят каквото решат, съобразно действащия план.“

Юлиян Георгиев, един от двамата собственици, на свой ред призова неизвестния засега собственик на фургон да го изнесе от имота им. Според него намеренията за строителство не накърняват ничии права, докато те като собственици търпят загуби. Протестиращите обаче смятат, че разрешението за строеж трябва да бъде отменено, защото противоречи на няколко закона.

Иван Цанков – протестиращ:
„Съгласно ЗУТ-а в градски зони на 250 квадрата не се допускат никакви постройки. Второто нарушение на закона е, че този парцел е отчужден преди много години и то за обществени мероприятия, за прекарване на улицата.“

Според протестиращите собственикът на парцела е обезщетен преди години и правото му на собственост не би трябвало да се възстановява.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия изтегля войниците си от авиобаза „Инджирлик“ в Турция
Германия изтегля войниците си от авиобаза „Инджирлик“ в Турция
Моторист загина на столично кръстовище
Моторист загина на столично кръстовище