НОВИНИ

Теменужка Петкова: Има опастност преносът на газ да заобиколи България

Енергийният министър обясни, че има две хипотези за използване на оборудването на АЕЦ "Белене". Едната опция е да се приватизира компанията като държавата запази миноритарно участие в централата, а другият вариант - мощностите да бъдат използвани за изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:41, 04.07.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Преносът на газ през България може да бъде спрян след разследването на руската компания "Газпром" от Европейската комисия. Това обяви в предаването "Още от деня" енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й, именно затова страната ни е подписала нова пътна карта с Русия. По този начин България се опитва да защити националните си интереси. Петкова все пак допълни, че всички нови договорки ще бъдат съобразени с изискванията на Европейския съюз.

Министърът коментира и новите по-високи цени на тока, парното, топлата вода и газа.

"Смятам, че КЕВР в този състав работи най-добре от много време насам, по отношение на председателят на КЕВР, аз смятам, че господин Иван Иванов е един доказан професионалист, почтен човек и решенията, които се взимат в рамките на КЕВР са най-компетентни по отношение на това какво може да се постанови по отношение на цените на електрическата енергия, природния газ и топлинната енергия", каза още Петкова.

Тя допълни още, че прокуратурата има право да прави разследвания в КЕВР при положение, че разполага с информация за нарушения.

Министърът обясни още, че до септември ще бъде взето решение за бъдещето на АЕЦ "Белене". Дотогава ще бъде готов доклада на БАН за възможностите за довършване на централата. Първата опция, която е и по-вероятна, е активите и пасивите на "Белене" да бъдат отделени в компания, която да бъде обявена за приватизация. По този начин ще се гарантира прозрачното довършване на централата.

Цената на довършването обаче ще е около 20 млрд. лева, напомни Петкова. По думите й, държавата никога не е разполагала с капацитета да изгради такъв проект. Все пак ако компанията бъде приватизирана, страната планира да запази миноритарно участие в нея.

Втората хипотеза предвижда оборудването за "Белене" да бъде използвано за изграждането на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". Петкова беше категорична, че има реална възможности и това да се случи.

Енергийният министър коментира и повторното назначение на Жаклен Коен в АЕЦ "Козлодуй". Самият Коен освен в АЕЦ "Козлодуй", до 2016 г. беше шеф на Българския енергиен холдинг. Той беше освободен от Петкова тогава с мотив, че бави проекти на компанията. Петкова сега припомни този случай, но обясни, че Коен все пак се ползва с доверие в енергетиката и докато е бил в АЕЦ, централата е работела добре.

Министър Петкова обяви още, че въпреки валежите от последните дни, най-големите язовири в страната, които се стопанисват от Националната електрическа компания, са в добро състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Труд поискаха нова оценка за въздействието на околната среда на биоцентралата
В Труд поискаха нова оценка за въздействието на околната среда на биоцентралата
Протестиращи срещу демонтажа на паметника пред НДК: Това е невежество!
Протестиращи срещу демонтажа на паметника пред НДК: Това е невежество!