НОВИНИ

Село Ловец с нов православен храм

Нов православен храм отвори врати в търговищкото село Ловец, 15 години след първата му копка. Той е изграден и благоустроен изцяло с доброволен труд и средства на местните хора и благодетели от страната. Развълнуваните миряни чуха първите молитви и песнопения от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който освети черквата „Св. Димитър Солунски" и приветства христолюбието на жителите на селото.

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 10.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В чакания много години молитвен дом с радост на освещаването и първата сета Литургия присъстваха много хора. В неголемия, но изящен храм с красив резбован иконостас, за първи път запалиха свещ и развълнуваните дарители.

Петър Петров, дарител: Тази религия нас ни е запазила като народ и трябва да я съхраняваме най-съкровено.
Йорданка: Радвам се, толкова години го чакаме. На село нямаме черква, сега тук ще идваме.

Легенда разказва, че в селото преди векове е имало манастир. Затова през 2001 г. благочестиви християни решават да построят нов храм. Шест години той бил само на груб строеж. След още осем - изографисан и оборудван.

Димитър Алексиев, кмет на с. Ловец: Ако някой ми беше казал, че е трудно нямаше да му повярвам. През 2001 г., когато ходихме във Варна, секретарят на митрополията ми каза 15 години ще минат. Не вярвах тогава.

Забележителното в новия храм „Св. Димитър Солунски“ са уникалните стенописи. Те изваждат от забвение малко познати български светители.

Протойерей Бисер Христов: Тук може да видите изображения на Св. Хан Тервел. Мнозина българи не знаят например, че това е един от нашите светци.

Тържествени песнопения тук ще прозвучат отново на Димитровден, когато ще има и курбан за храмовия празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 16-годишен, блъснал четирима пешеходци край Триград
Издирват 16-годишен, блъснал четирима пешеходци край Триград
В Сребърна предлагат наблюдение на пеликаните в реално време
В Сребърна предлагат наблюдение на пеликаните в реално време