НОВИНИ

Менда Стоянова: КНСБ трябва да имат по-реалистични искания

Държавната администрация трябва да бъде съкратена с минимум 30%, за да се увеличат заплатите и чиновниците да заработят ефективно. Това обяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва", председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова. По думите й в момента е невъзможно да бъдат изпълнени исканията на синдикатите за масово увеличение на заплатите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 14.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От началото на годината средната работна заплата се е увеличила с близо 10% в сравнение със същия период на 2016 г., отчете председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Така средното заплащане на работниците вече е 1068 лева, но тази стойност не показва реалните доходи, уточни Стоянова.

Менда Стоянова: Проблемът е, че има много хора, в различни части на страната, които получават доста по-ниски доходи, но тук искам да кажа че българинът толкова много години след началото на демокрацията още не се е научил, че няма кой да се грижи за него, че той трябва да се погрижи за себе си, трябва да бъде проактивен.

Стоянова обяви още, че въпреки очаквания растеж на икономиката от близо 4 на сто, не е възможно да бъдат изпълнени исканията на синдикатите за повишаване на заплатите.

Менда Стоянова: Ако калкулираме тези искания, сигурно ще ни трябва още един бюджет като този който имаме, само че те не отговарят откъде ще дойде този още един бюджет.

Стоянова напомни, че за да има големи заплати са необходими две условия - висока производителност на труда и висока квалификация на работниците. Председателят на бюджетната комисия още каза още, че е необходимо изсветляване на икономиката. Тя разкритикува взимането на заплати извън трудовите договори. Стоянова още веднъж застана зад предложението да бъдат ограничени плащанията в кеш до 5000 лева.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
250 огнеборци гасят пожара край Стара Кресна
250 огнеборци гасят пожара край Стара Кресна
Весела Чернева: Ердоган няма коректив
Весела Чернева: Ердоган няма коректив