НОВИНИ

Франция чества националния си празник

Франция отбеляза националния си празник с традиционния военен парад в Париж. Тази година се навършва и век от влизането на САЩ в Първата Световна война. В парада участваха и американски военни, а американският президент Доналд Тръмп беше почетен гост. Френският президент Еманюел Макрон в кратка реч благодари на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век и заяви, че нищо няма да раздели никога двете страни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:57, 14.07.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Парад, авиошоу, засилени мерки за сигурност и много символика белязаха днешния 14-и юли.

По традиция Денят на превземането на Бастилията беше отбелязан с военен парад. Той започна с преглед на военнослужещите, направен от президента Еманюел Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи. Парадът продължи със зрелищно авиошоу - в небето над Париж прелетяха 63 самолета и 29 хеликоптера.

Във въздуха имаше не само френски, но и американски самолети. Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. В него участваха и 145 американски военнослужещи, а семейство Тръмп бяха почетните гости на събитието. По ембелматичния булевард Шанз-Елизе преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. Оркестърът на френските въоръжени сили показа завидно майсторство и освен класически маршове, химните на Франция и САЩ, изпълниха и компилация от творчеството на популярното френско дуо Дафт Пънк.

;

Топли думи на благодарност към служещите във всички видове войски.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Тук, във Франция и навсякъде по света има мъже и жени, които са избрали да рискуват живота си, за да може нашите права да живеят, да пребъдат. Тези мъже и жени са нашите войници, полицаи, огнеборци, жандармеристи, митничари. Те са тези, които ни пазят. Те участват в парада на днешния ден, защото те са армията на свободата и правата! Тяхната лоялност, отдаденост и сила но осигуряват възможност да живеем по правила, които сме избрали за себе си.
;

И към САЩ, притекли се на помощ на Франция преди век.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Ние намерихме сигурни съюзници, които дойдоха да ни спасят. Съединените американски щати са сред тях, ето защо нищо няма да ни раздели!

Тържественият ден беше белязан и от годишнината от атентата в Ница - в памет на жертвите по врема на парада беше изпълнен химнът на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екопътеката „Бели Искър” привлича много туристи през лятото
Екопътеката „Бели Искър” привлича много туристи през лятото
Командоси ще обучават лекари на самоотбрана в Бургас
Командоси ще обучават лекари на самоотбрана в Бургас