НОВИНИ

Отбелязват се 140 години от рождението на Елин Пелин

Кулминация на честванията на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин се провежда в родното му село Байлово. Днес България отдава почит на едно от най-ярките имена в нашата литература. На тържеството в родното село на писателя беше и президентът Румен Радев.

Айше Сали
от Айше Сали БТА
20:11, 15.07.2017
5516
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Честванията продължават и в момента.

Времето и дъждът напомнят за разказа на Елин Пелин „На браздата“, но хората от неговото село изпълниха площада и уважиха големия празник - неговата голяма годишнина, както и посещенето на президента Радев. Той посети родната къща на Елин Пелин и разгледа експозицията. Видя се и с деца, които участваха в ателие, с което събират средства за екопътека с герои от разкази на писателя.

БТА

Президентът участва в откриването на документална експозиця в читалището, а по-късно той припомни защо творчеството на певеца на българското село остава все така важно.

Румен Радев, президент на Р България: В днешния глобален свят ние трябва да стоим здраво в своята земя, пуснали дълбоки корени. И точно творчеството на Елин Пелин е един от тези мощни корени, които ни държат здраво за българската земя, които ни учат от нашето детство как да бъдем добри българи.
;

На днешния празник има и хубава новина. По-рано в „По света и у нас“ ви разказахме за проблемите на къщата-музей на Елин Пелин. Днес научихме, че по-късно ще започне основен ремонт на музея и ще се добави хидроизолация на основите, с което ще се спре рушенето им. Това каза зам.-министъра на културата Румен Димитров.

Честванията на годишнината на писателя започнаха на 1-и април с хумористичен конкурс, след това имаше мюзикъл за деца „Ян Бибиян“ - книга, която всички сме чели като деца.

Беше връчена националната литературна награда на името на Елин Пелин, която се връчва на десет години. Сега носител е Владимир Зарев. Ще има още едно честване - на 18-и юли.

Румен Радев посочи, че Елин Пелин е изградил някои от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин.

Румен Радев, президент на Р България: В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни прегледи на автомобили в Съюза на българските автомобилисти
Безплатни прегледи на автомобили в Съюза на българските автомобилисти
Церемонии в Турция за годишнината от преврата
Церемонии в Турция за годишнината от преврата