НОВИНИ

В Брюксел започна вторият кръг от преговорите за Брекзит

Напрежението между Брюксел и Лондон остава заради различия в позициите за правата на гражданите и сметката, която Великобритания трябва да плати при напускането на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:46, 17.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

От днес до четвъртък екипите на Мишел Барние и Дейвид Дейвис ще обсъждат всички въпроси по развода между ЕС и Великобритания. Миналата седмица Брюксел даде ясно да се разбере, че не приема предложенията на Лондон, свързани с правата на трите милиона европейски граждани, които живеят на Острова. Ябълката на раздора по този въпрос е намерението на британците в бъдеще да не признават решенията на Съда на Европейския съюз, включително по въпроси, касаещи статута на гражданите.

Вторият сериозен проблем е сумата, която Лондон трябва да прати за напускане на съюза. Въпреки острите изявления на външния министър Борис Джонсън, че страната му няма намерение да плаща за Брекзит, в петък британското правителство за първи призна финансовите си задължения към Европейския съюз. Тази седмица да бъде обсъждана и конкретната сума.

Брюксел е изчислил, че Лондон трябва да плати около 100 милиарда евро. Очаква се двете страни да се споразуменят за около 50 милиарда евро. Въпросите, свързани със Северна Ирландия също ще бъдат обсъждани. Междувременно миналата седмица възникна и нов проблем - напускането на Великобритания на Евроатом - Европейската общност за атомна енергия.

Британски радиолози предупреждават, че лъчелечението на пациенти, болни от рак ще бъде е поставено под въпрос, защото Евроатом регулира и използването на атомната енергия за медицински цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край Варна продължава военноморското учение “Бриз 2017”
Край Варна продължава военноморското учение “Бриз 2017”
В Япония пускат влак, който ще предлага аристократично пътуване
В Япония пускат влак, който ще предлага аристократично пътуване