НОВИНИ

82 жени с мълчалив протест на кинофестивала в Кан срещу женското неравноправие

Осемдесет и две дами, сред които Джейн Фонда, Клаудия Кардинале и Марион Котияр, ще преминат по-късно днес по червения килим на кинофестивала в Кан, протестирайки мълчаливо срещу женското неравноправие, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:31, 12.05.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
жени мълчалив протест кинофестивала кан женското неравноправие

Броят на участничките в протеста - 82, съответства на филмите, режисирани от жени, които са участвали в надпреварата за "Златна палма" в цялата 71-годишна история на проявата. За сравнение - за над седем десетилетия в конкурсната програма на Кан са били включени 1645 филма, режисирани от мъже.

Във фестивалната история само веднъж жена режисьор е печелила голямата награда - новозеландката Джейн Кемпиън.

Протестиращите дами ще изкачат стъпалата наполовина, след което ще спрат, и обърнати към Фестивалния дворец, ще останат неподвижни и безмълвни. Символичният протест по инициатива на френския колектив 50/50 за равноправие в седмото изкуство и движението "Времето изтече", ще покаже колко трудно е за представителките на нежния пол да изкачват професионалната стълба в света на киното.

Сред участничките в протеста се очакват големите кинозвезди Джейн Фонда и Клаудия Кардинале, френската актриса и носителка на "Оскар" Марион Котияр, доайенката и носителка на почетна "Златна палма" Аниес Варда, режисьорките Пати Дженкинс и Тони Маршал, членките на журито - актрисите Кристен Стюарт и Леа Сейду и режисьорката Ава Дюверней.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай
Валентин Радев: Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай
И слънце, и дъжд ще се редуват през следващите дни
И слънце, и дъжд ще се редуват през следващите дни