НОВИНИ

Специализираният транспорт за хора с увреждания във Варна е недостатъчен

Не са достатъчни 6-те специализирани автомобила, които возят безплатно хората с увреждания във Варна. Микробусите на общинската фирма „Градски транспорт“ обслужват както социалните заведения в града, така и хора с увреждания, след подаване на заявка. Автомобилите, снабдени с платформа и място за инвалидни колички, изцяло са адаптирани за транспорт на хора със специфични нужди.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
20:00, 24.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Мария Думанова е с двигателни проблеми повече от 15-сет години. Всеки ден се бори с различни трудности, които стоят пред нея, и пред всички хора с увреждания.

Мария Думанова:
Крайно недостатъчен е този транспорт. Има много инвалиди, които трябва да ходят, приоритет е разбира се, по медицинските заведения, но хората имат нужда и да ходят да пазарят“.

„Градски транспорт“ разполага с 6 специализирани автомобила, които извозват безплатно хората с увреждания. Иван Петров, който също е с двигателни проблеми, работи като диспечер в общинската фирма вече 20 години. Приема заявките на тези хора и споделя мнението, че автомобилите са недостатъчни.

Иван Петров – диспечер на микробусите за хора с увреждания в „Градски транспорт“ - Варна:
„Имаме едни постоянни групи, возим и деца. Като вземем графика по часове, остават хора, които също желаят, но няма място, няма къде.“

С 6-те автомобила се обслужват около 5 хиляди души.

Мария Думанова:
Аз не съм мислила, че ще стана инвалид – никога, но станах за много кратко време. Това е реалността.“

Специализираният транспорт за хората с увреждания във Варна е един от най-сериозните ни проблеми, твърди Мария Думанова. Тя се надява, че ще има възможност да се осигури безплатен транспорт за всички нуждаещи се, които искат да живеят в по-достъпна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временната комисия за НДК ще излезе утре с доклад
Временната комисия за НДК ще излезе утре с доклад
Дъжд и градушка в Шумен
Дъжд и градушка в Шумен