НОВИНИ

Националният етнографски музей ще създаде образователен център

Националният етнографски музей ще създаде образователен център, като част от дарителската кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!". Целта на проекта е да подпомогне децата в обучението им по история, география и човек и общество. За ремонт, оборудване и обзавеждане на центъра обаче са необходими 78 000 лева.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:09, 23.07.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

"Самодива", "Кукер" и "Малък змей". Това не са герои от народните приказки, а зали от образователния център. Три бивши фондохранилища ще се превърнат в модерно и приветливо място.

Това е една от стаите на бъдещия образователен център тук в Националния етнографски музей. Тя ще се казва "Малък змей" и ще обучава и забавлява най-малките посетители.

Вероятно най-интересно ще бъде измислянето на народна приказка от самите деца, които ще влизат и в ролята на героите. А техните родители ще опознават занаятите на грънчари, месари и тъкачи, ще изработват накити, ще плетат дантели и ще приготвят обредни хлябове.

арх. Ирина Аргирова: Това е една възможност музеят да се обживи, да не е само да влезеш, да разгледаш една статична експозиция, а напротив, ти да си участник и да създадеш с ръцете си нещо от глина, някое ястие, децата да развихрят въображението си, да участват активно при една игра, и едно неформално образование.

Образователният център ще заема 80 кв. метра от площта на музея. В топло време ще се разрасне и на открито.

Величка Георгиева, етнограф, член на "Задруга на майсторите" на Народни художествени занаяти - София: По моему е важно занаятите чрез този център да достигнат до колкото се може повече хора, защото те носят в себе си българските традиции, носят безценен производствен и технологичен опит, който е хубаво да се запази и да се предаде за следващите поколения.
;

Докато играят, децата ще могат да научат любопитни факти от живота на предците ни, ще се докоснат до оригинални музейни експонати. Така историята от учебниците ще е по-близка и разбираема.

гл. асистент д-р Иглика Мишкова, ИЕФЕМ към БАН: Предвиждаме голяма част от програмите да бъдат разработени и на английски език, защото това е начинът, по който България би могла да се представи. Особено това ще бъде актуално и през следващата година когато България поема европейското председателство. Вероятно интересът към българските музеи ще бъде засилен.

Очаква се образователният център да заработи до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилейно издание на международния фолклорен фестивал във Велико Търново
Юбилейно издание на международния фолклорен фестивал във Велико Търново
Отчитат понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци
Отчитат понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци