НОВИНИ

Захариева: Ще настояваме за ясна перспектива на страните от Западните Балкани

Както досега, така и в рамките на председателството си на Евросъюза от началото на следващата година България ще продължи да настоява за ясна европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Тази позиция бе заявена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешните ѝ срещи в Белград със сръбския ѝ колега Ивица Дачич и с премиера Ана Бърнабич. Двустранните инфраструктурни проекти и проблемите на българското малцинство в Сърбия бяха също сред акцентите в разговорите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:36, 25.07.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

След пет поредни срещи помежду им само в рамките на един месец Екатерина Захариева и Ивица Дачич акцентираха днес върху помощта, която България може да окаже за европейското бъдеще на Сърбия. За всички страни от Западните Балкани е нужна ясна перспектива в тази посока, подчерта министър Захариева и добави, че това ще бъде основен фокус на предстоящото българско председателство на Евросъюза.

Нашият призив към вас е: помнете ни, за да ви помогнем, посочи още Захариева и заяви значението на важните реформи особено в сферата на правосъдието, борбата с корупцията и човешките права.

Като пример тя посочи ползите от нашето членство в Европа за 10 години, а именно 25 млрд. БВП, 92 млрд. сега, 4 пъти увеличение на доходите и 14 млрд. лева от еврофондовете.

Ивица Дачич - вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия: За нас е от жизнено важно значение Сърбия да върви с бързи темпове към европейската интеграция. Благодарни сме на България за оказаната ни помощ в процеса на присъединяване. Стратегическата ни цел е да развиваме в региона отношения на мир и стабилност.

Както в разговорите с вицепремиера Дачич, така и с министър-председателя Ана Бърнабич бе подчертана стратегическата важност на завършването на транспортния коридор номер 10 и старта на строежа на магистралата София - Ниш от българска страна, както и изграждането на газовия интерконектор България - Сърбия.

Ивица Дачич - вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия: Тази газовата връзка е изключително важна за енергийната сигурност на Балканите.

Финансирането за нея вече е осигурено, подчерта министър Захариева и добави, че без енергийната сигурност на Балканите не може да бъде завършена цялостната енергийна сигурност и независимост на Европа.

Българският първи дипломат благодари на сръбската държава за помощта, която оказва на нашето малцинство в страната. Договори се също да бъде решен проблемът с учебниците на български език и да се подпомогне финансирането на телевизионни предавания на нашия език.

В Белград Екатерина Захариева откри и заключителната конференция на форума за етнически отношения, чиято цел е да обърне внимание върху проблемите на малцинствените групи в Сърбия в това число и на българското национално малцинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна, видяна по различен начин
Варна, видяна по различен начин
Спасиха 10 деца и ръководителката им, изгубили се край Варвара
Спасиха 10 деца и ръководителката им, изгубили се край Варвара