Днешният ден - 1 август 2017 година ще остане в историята. Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, Българската национална телевизия ви направи свидетели на събитието. България и Македония ще съдействат за укрепването на разбирателството и мира в региона , като част от процеса на създаване на единна Европа. Премиерът Борисов обяви, че очаква бърза ратификация на договора от парламентите на двете страни.

Безсопорно огромен успех във външната политика на България на Балканите - ред български правителства, дипломати, външни министри са работили този ден да се случи. В изключително тържествена атмосфера Бойко Борисов и Зоран Заев положиха подписите си под Договора за добросъседство. Бяха подписани и два меморандума - за изграждане на газова връзка и за жп линия между Скопие и София.


След 18 години преговори и 25 години след като България призна Република Македония за независима държава, под Договора за добросъседство вече стоят подписите на премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев.

В изказванията и на премиерите на България и на Република Македония подчертават, че договорът изпраща ясно послание към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без посредници изпраща ясен сигнал как изглеждат Балканите сега - години, след като бяха разкъсвани от войни.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави.
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония показва, че там, където има политическо желание и идея за прогрес въпросите ще се решат. Р България и Р Македония направиха историческа стъпка напред заедно. Историята оставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския район.

И двамата премиери не дадоха ясен отговор на въпроса какви отстъпки са направили двете страни. Македонски медии зададоха въпроса защо България е избрала именно 114-тата годишнина от Илинденско-преображенското въстание.

Заедно с Договора за добросъседство бяха подписвани два меморандума, които Бойко Борисов очерта като изключително важни двата меморандума, които бяха подписани тук - за изграждане на газова връзка и за построяване на жп линия от Скопие до София.

По първия меморандум за изграждане на газова връзка Борисов заяви, че след като Европейската комисия е разрешила по газовия хъб "Балкан" да тече и руски газ - Македония има възможност да купува газ от нас.

Другият меморандум е също важен - той предвижда изграждане на коридор номер 8, който ще свърже Балканите не само от север на юг - от Сърбия до Гърция, но и от изток на запад с магистрала "Тракия" и "Марица". България и Македония ще заделят 250 милиона евро за изграждане на железопътна връзка - от Македония до България. Една част от тези средства вече са осигурени от европейски фондове, а целта на София и Скопие е да постигнат едновременно изграждане на жп линията.

© БТА
Пълният текст на Договора за добросъседство между България и Македония

Пълният текст на Договора за добросъседство между България и Македония

Конкретният текст на Договора между България и Македония беше оповестен вчера. Очаква се той да бъде подписан следващата седмица. Документът беше отла...

Договорът за добросъседство стъпва и надгражда декларацията за добросъседство, подписана през 99-та година от тогавашния премиер Иван Костов и македонския му колега Любчо Георгиевски. Как договорът урежда най-спорните моменти. На първо място общата ни история - документът постановява, че в срок най-късно до три месеца от влизането в сила на договора, трябва да се създаде комисия, която да разгледа обективно исторически събития.

Двете държави ще провеждат и съвместни чествания на общи исторически събития и личности. Вторият спорен момент - претенциите на Република Македония за наличието на македонско малцинство. В текста на Договора има асиметрични текстове, но те се дължат на член от македонската конституция, който задължава властите тук да се грижат за македонските малцинства и извън пределите на републиката.

България и Република Македония се договарят да не допускат използването на териториите на двете държави от организации и групи с подривни цели. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.

По отношение на езика - договорът ще бъде подписан в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила.

България и Македония подписаха Договор за добросъседство

България и Македония подписаха Договор за добросъседство

Премиерите на България и Македония подписаха договора за добросъседство между България и Македония. Той е почти факт, предстои да бъде ратифициран от...