НОВИНИ

Нова страница в отношенията между България и Македония

Днешният ден - 1 август 2017 година ще остане в историята. Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, Българската национална телевизия ви направи свидетели на събитието. България и Македония ще съдействат за укрепването на разбирателството и мира в региона , като част от процеса на създаване на единна Европа. Премиерът Борисов обяви, че очаква бърза ратификация на договора от парламентите на двете страни.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:00, 01.08.2017
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Безсопорно огромен успех във външната политика на България на Балканите - ред български правителства, дипломати, външни министри са работили този ден да се случи. В изключително тържествена атмосфера Бойко Борисов и Зоран Заев положиха подписите си под Договора за добросъседство. Бяха подписани и два меморандума - за изграждане на газова връзка и за жп линия между Скопие и София.


След 18 години преговори и 25 години след като България призна Република Македония за независима държава, под Договора за добросъседство вече стоят подписите на премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев.

В изказванията и на премиерите на България и на Република Македония подчертават, че договорът изпраща ясно послание към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без посредници изпраща ясен сигнал как изглеждат Балканите сега - години, след като бяха разкъсвани от войни.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави.
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония показва, че там, където има политическо желание и идея за прогрес въпросите ще се решат. Р България и Р Македония направиха историческа стъпка напред заедно. Историята оставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския район.

И двамата премиери не дадоха ясен отговор на въпроса какви отстъпки са направили двете страни. Македонски медии зададоха въпроса защо България е избрала именно 114-тата годишнина от Илинденско-преображенското въстание.

Заедно с Договора за добросъседство бяха подписвани два меморандума, които Бойко Борисов очерта като изключително важни двата меморандума, които бяха подписани тук - за изграждане на газова връзка и за построяване на жп линия от Скопие до София.

По първия меморандум за изграждане на газова връзка Борисов заяви, че след като Европейската комисия е разрешила по газовия хъб "Балкан" да тече и руски газ - Македония има възможност да купува газ от нас.

Другият меморандум е също важен - той предвижда изграждане на коридор номер 8, който ще свърже Балканите не само от север на юг - от Сърбия до Гърция, но и от изток на запад с магистрала "Тракия" и "Марица". България и Македония ще заделят 250 милиона евро за изграждане на железопътна връзка - от Македония до България. Една част от тези средства вече са осигурени от европейски фондове, а целта на София и Скопие е да постигнат едновременно изграждане на жп линията.

;

Договорът за добросъседство стъпва и надгражда декларацията за добросъседство, подписана през 99-та година от тогавашния премиер Иван Костов и македонския му колега Любчо Георгиевски. Как договорът урежда най-спорните моменти. На първо място общата ни история - документът постановява, че в срок най-късно до три месеца от влизането в сила на договора, трябва да се създаде комисия, която да разгледа обективно исторически събития.

Двете държави ще провеждат и съвместни чествания на общи исторически събития и личности. Вторият спорен момент - претенциите на Република Македония за наличието на македонско малцинство. В текста на Договора има асиметрични текстове, но те се дължат на член от македонската конституция, който задължава властите тук да се грижат за македонските малцинства и извън пределите на републиката.

България и Република Македония се договарят да не допускат използването на териториите на двете държави от организации и групи с подривни цели. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.

По отношение на езика - договорът ще бъде подписан в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на майката, изоставила бебето си
Повдигнаха обвинение на майката, изоставила бебето си
​Полицай пострада след предупредителна стрелба срещу крадци в София
​Полицай пострада след предупредителна стрелба срещу крадци в София