НОВИНИ

Край Дамяница - най-мащабните археологически проучвания на праистория в света

Следи от сблъсък на две неолитни култури засякоха учените край Дамяница. Там в момента вървят най-мащабните археологически проучвания на праистория в света. Заради предстоящия строеж на лот 3 на магистрала Струма, археологическите разкопки трябва да приключат изцяло през ноември. Затова са мобилизирани над 250 работници и 65 археолози да работят там. Повече за проучването разказва Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков в поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:20, 08.08.2017
6662
Чете се за: 04:42 мин.
У нас

Дамяница вече привлече вниманието на учени от цял свят. Праисторическите обекти са от най-трудните, а тук за кратко време се разкриват невероятни подробности от неолита.

Историята не помни толкова мащабни археологически разкопки. Тя не помни и наполовина от тези мащаби. но в случая мащабите са важни, защото дават изключителна възможност да се види да се разбере организацияната на живот на едни хора дошли тук преди повече от 7 хиляди години, първите земеделци по тези земи

Този обект бележи целия професионален път на Малгожата Кребска. Част от българо полска експедиция, започнала да проучва праисторията тук преди 30 години И спасителните разкопки сега, за нея са златен шанс да проучи всичко само за един сезон. В момента са разклили напълно остатъците на една сграда с изненадващо много пещи в нея.

Малгожата Кребска - научен ръководител на археологическите разкопки - Едно от огнище с много интересна бъбрековидна форма. Там виждате още едно огнище също с перваз. Интересното вслучя е, че вътре намерихме четири съда= И за нас беше загадка, защо тук се намират шест такива огнища. Първоначално ние ги определихме като хлебарна за изпичане на хляб, но в последствие, близо до една от тях намерихме една скара и най-вероятно това са пещи за изпичане на керамика.
Мария Чернева - А, производствен център?
Малгожата Кребска - Да, да. Това е производствен център за изпичане на керамика


Макар и преди 7 хиляди години, наличието на производствен център не е чак толкова изненаднащо. Преселниците тук се числят към най-напредналата за времето си праисторическа култура в света или винчанската. Само няколко метра в страни виждаме доказателствата за постигната специализация на керамичния център.


Малгожата Кребска - Това е един съд счупен на място. Той е много фин, виждате дебелината му не надвишава 3 мм. И има графитна украса, което значи, че това е вече халколитна епоха



В съседна сграда са останали следи от питос или голям глинен съд за съхранение на зърно вкопан в земята и остатък от дъното на съд дупки.

Малгожата Кребска -Това най-вероятно за отцеждане на някакви течности.
Мария Чернева - Сирене?
Малгожата Кребска - Примерно сирене, да.
Мария Чернева - Възможно ли е?
Малгожата Кребска - Да, защото просто през този период ние наблюдаваме рязко увеличение на едър рогат добитък

Наличието на големи стада едър добитък обяснява и невероятната упоритост на прахората да обитават тази долина. Въпреки честите потопи, които са унищожавали къщите им. Следи от периодични бедствия личат на много места.


Малгожата Кребска - Много силна вода, наводнение имало която е довлекло всички тези керамични елементи, заедно с камъните Т.е. тези хора непрекъснато са имали проблем с водата, наводнявани бяха, но пак са продължавали да строят къщи на всички на същите места ...
Мария Чернева - Ей внимавай с потопа? работникът знае ли, че копае потопа в момента?
Малгожата Кребска - Да, да
Работник - Всичко ни се обяснява, няма страшно. Половин асистенти сме.

Мащабните проучвания дават възможност на учените да проследят тук сблъсък на две различни култури. Разказват с немислими за далечната епоха подробности за живота на първите земеделци и техните вярвания. За плахите опити в античносттта и други земеделци да заселят мястото. История, която сега ще се надгради и със стоежа на една магистрала.

Повече подробности за най-мащабните археологически проучвания можете да видите в "Денят Започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село Рогош се възстановява от снощната буря
Село Рогош се възстановява от снощната буря
Уникални снимки от връщането на Южна Добруджа на България пази Русенският архив
Уникални снимки от връщането на Южна Добруджа на България пази Русенският архив