Следи от сблъсък на две неолитни култури засякоха учените край Дамяница. Там в момента вървят най-мащабните археологически проучвания на праистория в света. Заради предстоящия строеж на лот 3 на магистрала Струма, археологическите разкопки трябва да приключат изцяло през ноември. Затова са мобилизирани над 250 работници и 65 археолози да работят там. Повече за проучването разказва Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков в поредицата "Пътуване в миналото".

Дамяница, Сандански

Дамяница вече привлече вниманието на учени от цял свят. Праисторическите обекти са от най-трудните, а тук за кратко време се разкриват невероятни подробности от неолита.

Историята не помни толкова мащабни археологически разкопки. Тя не помни и наполовина от тези мащаби. но в случая мащабите са важни, защото дават изключителна възможност да се види да се разбере организацияната на живот на едни хора дошли тук преди повече от 7 хиляди години, първите земеделци по тези земи

Този обект бележи целия професионален път на Малгожата Кребска. Част от българо полска експедиция, започнала да проучва праисторията тук преди 30 години И спасителните разкопки сега, за нея са златен шанс да проучи всичко само за един сезон. В момента са разклили напълно остатъците на една сграда с изненадващо много пещи в нея.

Малгожата Кребска - научен ръководител на археологическите разкопки - Едно от огнище с много интересна бъбрековидна форма. Там виждате още едно огнище също с перваз. Интересното вслучя е, че вътре намерихме четири съда= И за нас беше загадка, защо тук се намират шест такива огнища. Първоначално ние ги определихме като хлебарна за изпичане на хляб, но в последствие, близо до една от тях намерихме една скара и най-вероятно това са пещи за изпичане на керамика.
Мария Чернева - А, производствен център?
Малгожата Кребска - Да, да. Това е производствен център за изпичане на керамика


Макар и преди 7 хиляди години, наличието на производствен център не е чак толкова изненаднащо. Преселниците тук се числят към най-напредналата за времето си праисторическа култура в света или винчанската. Само няколко метра в страни виждаме доказателствата за постигната специализация на керамичния център.


Малгожата Кребска - Това е един съд счупен на място. Той е много фин, виждате дебелината му не надвишава 3 мм. И има графитна украса, което значи, че това е вече халколитна епохаВ съседна сграда са останали следи от питос или голям глинен съд за съхранение на зърно вкопан в земята и остатък от дъното на съд дупки.


Малгожата Кребска -Това най-вероятно за отцеждане на някакви течности.
Мария Чернева - Сирене?
Малгожата Кребска - Примерно сирене, да.
Мария Чернева - Възможно ли е?
Малгожата Кребска - Да, защото просто през този период ние наблюдаваме рязко увеличение на едър рогат добитък


Наличието на големи стада едър добитък обяснява и невероятната упоритост на прахората да обитават тази долина. Въпреки честите потопи, които са унищожавали къщите им. Следи от периодични бедствия личат на много места.


Малгожата Кребска - Много силна вода, наводнение имало която е довлекло всички тези керамични елементи, заедно с камъните Т.е. тези хора непрекъснато са имали проблем с водата, наводнявани бяха, но пак са продължавали да строят къщи на всички на същите места ...
Мария Чернева - Ей внимавай с потопа? работникът знае ли, че копае потопа в момента?
Малгожата Кребска - Да, да
Работник - Всичко ни се обяснява, няма страшно. Половин асистенти сме.

Мащабните проучвания дават възможност на учените да проследят тук сблъсък на две различни култури. Разказват с немислими за далечната епоха подробности за живота на първите земеделци и техните вярвания. За плахите опити в античносттта и други земеделци да заселят мястото. История, която сега ще се надгради и със стоежа на една магистрала.

Повече подробности за най-мащабните археологически проучвания можете да видите в "Денят Започва"

Вижте повече за кампанията Пътуване в миналото