НОВИНИ

Фандъкова: Тече засилена кампания за почистване на сухи дървета и клони

След зачестилите инциденти с паднали дървета и клони в София в момента тече засилена кампания за почистване на сухи дървета и клони. Това каза в "Денят започва" кметът на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет увери, че кампанията ще продължи и през септември, а поддържането на зелените системи се прави съгласно всички изисквания с мнението на най-добрите експерти.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 10.08.2017 (обновена)
5372
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

До края на август започва маркирането на част от дървесината растителност, която е видимо суха и опасна. По думите ѝ, този процес се забавил заради груби спекулации, че ще се прави сеч в Борисовата градина.

Йорданка Фандъкова: Такива спекулации са вредни, защото това ни забави с над половин година. Наложи се да се правят отново обществени обсъждания. Наложила съм маркирането да започне и да стои около месец, за да може всеки, който има притеснения, да подаде сигналите и след това да пристъпим към това прочистване.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че в тече процедура за избор на изпълнител за наемане на томографски апарат, който да обследва видимо здравите дървета, за да може по тези рискови места дърветата да се обследват и ако има опасност, да се предприемат мерки. Тя сподели още, че подмяната на растителността в столицата тече активно в последните години.

За проблемите с асфалта на бул. "Черни връх" столичният кмет отхвърли спекулациите,че това е в следствие на ремонта, който е направен миналата година.

Йорданка Фандъкова: "Тази авария не е в района на участъка, който бе ремонтиран. Фирмата възстанови за своя сметка, за да не дава пари Общината. Категорично не е вярно,че това е в следствие на ремонта. Този участък се намира в съседство и няма нищо общо с него.

Столичният кмет заяви пред БНТ, че към края на август ще е готов бул."Прага". Очаква се до средата на септември да бъде отворен участъка от Министерски съвет до ул. "Раковски", след това до края на октомври ще бъде затворен участъка от ул."Раковски" до бул. "Васил Левски".

До средата на септември ще приключи и ремонтът на булевард "Овча купел". Йорданка Фандъкова обяви,че подкрепя идеята на образователното министерство предучилищната подготовка да започва от 4-годишна възраст и обяви,че общината няма проблем с местата за тях в детските градини.

Йорданка Фандъкова: Тази мярка е изключително важна за достъпа на всички деца до качествено образование. Имаме около 300 свободни места за 4-годишните в София.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова назначи незабавна проверка на заведение в Созопол
Николина Ангелкова назначи незабавна проверка на заведение в Созопол
Денят на оркестъра, епизод 4: Духовата музика в Златица
"Денят на оркестъра", епизод 4: Духовата музика в Златица