Православната църква отбелязва днес успението на Свети Иван Рилски. Светецът е почитан като небесен закрилник на българския народ. Стотици вярващи пристигнаха днес в Рилския манастир, за да почетат празника на неговия основател Свети Иван Рилски.

Рилски Манастир, Рила

Вярващи не само от България, но и от чужбина започнаха да се стичат в Светата обител още от ранни зори, за да се помолят за здравето на семействата си и да се докоснат до чудотворните мощи на светеца.

“Всяка година идваме на този празник. Тоя манастир помага много, този светец за всичко най-вече за болести. Лекота чувствам, като дойда тука.”

“Той е най-големият български светец. Неслучайно вече имаме организиран поход по маршрута, по който са пренасяни неговите мощи.”

“Мястото е много духовно.”

Много поклонници и богомолци бяха пренощували в Рилския манастир, за да участват в среднощното бдение.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: “Смятам, че всички, които присъстваха на всенощното бдение, се изпълниха с Божия дух и духа на Свети Иван Рилски. Той е най-големият български светец, защото е с най-голям подвиг духовен затова е заслужил тази благодатна сила, която да я предава на българския народ.”

Според преданията Свети Иван Рилски е извършил много чудеса, които продължават да се случват и след смъртта му. Вярва се още, че със своята благодатна сила той закриля и пази манастира. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви. Стотици вярващи днес изкачиха и пътя до пещерата, където се намират аязмото и гроба на Свети Иван Рилски.