Сигнали за силен шум при събирането на боклука в Пловдив наложиха промяна в графика за сметоизвозването в града. Вместо в четири сутринта екипите на общинското предприятие "Чистота" вече започват работа в шест часа. Това обаче доведе до други проблеми.

Пловдив

Петър Тонков: "Сутринта, като почне тая кола да изхвърля боклука, сигурно я газират нещо, по няколко пъти изтръскват тупор, тупор, тупор в пет часа сутринта – най-хубавия и най-сладкия сън."

Заради недоволството на граждани като Петър камионите на "Чистота" вече минават два часа по-късно. Сигналите за шум са ограничени, но пък започват да пристигат тези за пълни кофи.

Иван Стоянов, управител на ОП "Чистота" – Пловдив: "Просто се обслужват с два часа по-късно. Но хората, като са свикнали, че съдът им се обслужва в 6 или в 8 часа сутринта, и те, като го видят необслужен до 10 или до 12, мислят, че не сме си свършили работата, а не е така."

Заради по-късния график е затруднен достъпът до малките улици, където има спрели автомобили. Наши зрители ни изпратиха кадри от инцидент между камион на "Чистота" и лека кола.

През светлата част на деня присъствието на повече хора също затруднява събирането на боклука.

Даниела Маташева, организатор по сметосъбирането в район "Западен" в Пловдив: "На гребния канал хората карат колелета, ролери със слушалки в ушите и сметовоза не го чуват и няма как да се предвижи, за да обслужи съдовете на гребния канал, също където има детски градини."

Новият график ще продължи до 15-и септември. След това ще се направи анализ какви да са новите часове, за да не се пречи на по-интензивното движение през учебната година.