НОВИНИ

Макрон постигна напредък по въпроса за командированите работници в ЕС

Лидерите на Франция, Австрия, Чехия и Словакия постигнаха напредък по въпроса за реформирането на европейската система за командированите работници. Целта е решение да бъде намерено още през октомври в рамките на Европейския съвет.

макрон постигна напредък въпроса командированите работници
bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 24.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Кристиян Керн, канцлер на Австрия: Въпросът за социалния дъмпинг и дъмпинга в заплащането несъмнено е важен за Европа. От наша гледна точка, в Австрия, това е предизвикателство. Така че през октомври, в рамките на Европейския съвет, бихме искали да бъде намерено компромисно решение.

Според френския президент Еманюел Макрон разговорите в Залцбург са действителна стъпка напред.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Директивата за командированите работници, както действа в момента, е предателство към европейските ценности. Единният европейски пазар и свободното движение на работниците нямат за цел да дават предимство на страните, в които има по-малко социални права.

Директивата от 1996 година дава право на компания от ЕС да изпраща временно свои служители в друга страна от Евросъюза, но да продължи да плаща осигурителни вноски в изпращащата страна. Освен това според сегашния текст командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, а Европейската комисия обмисля да намали този срок на две години.

След вчерашните разговори премиерите на Словакия и Чехия заявиха, че ще се опитат да убедят останалите две страни от Вишеградската четворка - Унгария и Полша, също да подпишат споразумението за реформи през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Пенс: САЩ няма да позволят Венецуела да рухне
Майк Пенс: САЩ няма да позволят Венецуела да рухне
Искат финансово подпомагане на училищата по изкуства
Искат финансово подпомагане на училищата по изкуства