НОВИНИ

Как ще се отрази Брекзит на въздушния транспорт на Великобритания

Това се анализира в доклад, предоставен на британското правителство. Засега Лондон не успява да се споразумее за продължаване на договора за открито небе и след 2019 г. и това може да доведе до сериозен спад на пътници.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:29, 24.08.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
отрази брекзит въздушния транспорт великобритания

40% по-малко пътници от Обединеното кралство към Европейския съюз - това може да е една от последиците от Брекзит, ако британското правителство не съумее да постигне нова договореност с Брюксел за авиотранспорта преди октомври 2018 г. Това се посочва в доклад на Института за политика в Уестминстър.

Ян Бонд, директор в Центъра за европейски реформи: Със сигурност авио индустрията ще бъде една от най-засегнатите. Защото без споразумение с ЕС за "открито небе", британските авиолинии няма да могат да летят между европейските летища. Те може би няма да имат възможност дори да летят до европейски летища!

Авторите на доклада, предоставен на британското правителство, са провели консултации с ръководителите на основните летища в страната, включително тези в Манчестър и лондонските Станстед, Хийтроу, Гетуик и Лондон сити. Те настояват преговорите за въздушния транспорт след Брекзит да започнат възможно най-скоро.

Според някои икономисти най-лошото, което може да се случи, е пасажерите да намалеят с 8 милиона души през 2019 г. Други обаче смятат, че тази цифра може да бъде намалена до около 2 милиона пътници или спад от 11,5%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири плажа във Варна са първенци по чистота на морската вода
Четири плажа във Варна са първенци по чистота на морската вода
Венелин Митев: Отдавна Франция не е имала толкова подготвен президент
Венелин Митев: Отдавна Франция не е имала толкова подготвен президент