НОВИНИ

Отпадат задължителните ежегодни медицински прегледи за учители?

Задължителните ежегодни медицински прегледи за учители да отпаднат още тази година. Това предлагат от Министерството на здравеопазването. Предвижда се при необходимост директорите да изпращат педагозите на прегледи за заболявания като шизофрения, психични разстройства, епилепсия и Алцхаймер, които могат да застрашат живота и здравето на учениците.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
18:55, 11.09.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Почти година, след като задължиха учителите да минават на ежегодни прегледи за заболявания, които крият риск за живота и здравето на децата от Министерството на здравеопазването предлагат изискването да отпадне.

Причините - 9-те заболявания повечето от които психични са тежки, а периодът за развиване на част от тях е различен. Предложението на министерството е прегледи за учителите да има, но само ако директорът на училището прецени, че са необходими.

Елеонора Лилова - директор на 2-ро СУ "Емилиян Станев": "Ако се ориентираме само към един колега, действително ще бъдем в недобра позиция по отношение на това защо и точно как сме се насочили".

За това според Лилова е нужно условията, при които директорите могат да изпратят свой служител на преглед да бъдат разписани ясно в наредбата. Учителите са доволни от от идеята за промяна, защото ще си спестят време и пари за прегледите.

Галина Тимова - начален учител във 2-ро СУ "Емилиян Станев": "Всяка година, всеки един български гражданин минава на профилактичен преглед. Смятам, че това е достатъчно личният лекар да обърне внимание на такива промени, както и семейството."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов пожар в завода за отпадъци край Шишманци
Нов пожар в завода за отпадъци край Шишманци
Красимир Вълчев: Трябва да се инвестира в учителите, за да има добри резултати
Красимир Вълчев: Трябва да се инвестира в учителите, за да има добри резултати