Задължителните ежегодни медицински прегледи за учители да отпаднат още тази година. Това предлагат от Министерството на здравеопазването. Предвижда се при необходимост директорите да изпращат педагозите на прегледи за заболявания като шизофрения, психични разстройства, епилепсия и Алцхаймер, които могат да застрашат живота и здравето на учениците.

Почти година, след като задължиха учителите да минават на ежегодни прегледи за заболявания, които крият риск за живота и здравето на децата от Министерството на здравеопазването предлагат изискването да отпадне.

Причините - 9-те заболявания повечето от които психични са тежки, а периодът за развиване на част от тях е различен. Предложението на министерството е прегледи за учителите да има, но само ако директорът на училището прецени, че са необходими.

Елеонора Лилова - директор на 2-ро СУ "Емилиян Станев": "Ако се ориентираме само към един колега, действително ще бъдем в недобра позиция по отношение на това защо и точно как сме се насочили".

За това според Лилова е нужно условията, при които директорите могат да изпратят свой служител на преглед да бъдат разписани ясно в наредбата. Учителите са доволни от от идеята за промяна, защото ще си спестят време и пари за прегледите.

Галина Тимова - начален учител във 2-ро СУ "Емилиян Станев": "Всяка година, всеки един български гражданин минава на профилактичен преглед. Смятам, че това е достатъчно личният лекар да обърне внимание на такива промени, както и семейството."