Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за опазване на околната среда. Поправките предвиждат да няма втора съдебна инстанция при обжалването на Оценката за въздействие на околната среда на големи инвестиционни проекти. Повторна подкрепа за промените дадоха ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Против бяха БСП и "Воля".

От БСП заявиха, че няма да подкрепят повторното гласуване на екозакона, и ще подкрепят ветото на президента. Аргументираха се, че едноинстанционното съдебно производство, предвидено в промените, руши основни правни принципи.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Така стъпка по стъпка рушим държавността, функционирането на институциите и взаимния контрол между властите. Това би трябвало да е големият разговор днес тук. Той е разговорът за държавността и за правовата държава. Ние, ако приемете за втори път закона, ще го внесем в Конституционния съд. Да, Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв - не. За отпадане на инстанция в съдопроизводството.

От ГЕРБ заявиха, че залагат бързина в екозакона, за да може по националните инфараструктурни проекти държавата да се движи в посока, която ще гарантира развитието на регионите и на страната.

Георги Марков - депутат от ПГ на ГЕРБ: Е, не може да няма втори лифт на Банско. Значи, вижте, тука не става дума за БСП, ГЕРБ, ДПС, тук става дума за нормално и ненормално. Не може да докараме най-големите скиори и да се опитаме да имаме втори Попангелов, дето бягахме от кръчмите, да гледаме как кара със Стенмарк и Хайдегер, и да нямаме втори лифт. Е как има в Австрия и Швейцария?

Аргументите на ГЕРБ бяха подкрепени и от "Обединените патриоти", с критики към екоорганизациите,

Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ "Обединени патриоти": Които превърнаха в бизнес рекета срещу държавата, за които ценност е животът на степния пор, но не и животът на живите хора, които измират ежедневно в пътни катастрофи по неремонтираните и неразширени пътища.
Ерджан Ебатин - депутат от ПГ на ДПС: Националните приоритети са по-важни от всичко, затова и ДПС ще подкрепи закона така, както беше приет предния път.
Пламен Христов - депутат от ПГ "Воля": Защо трябва да махаме втората инстанция вместо да ускорим сроковете и да принудим съдебната система да не отлежават делата по 3 години, а нещата да се случват по-бързо?

За да бъде приет отново Законът за опазване на околната среда, бяха необходими 121 народни представители. Мнозинството събра 138 гласа и президентското вето бе отхвърлено.