НОВИНИ

​Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност на официална церемония в зала "Тържествена" в Съдебната палата. В ранния следобед осмият състав на съвета се събра и на първо заседание. На него дългогодишният съдия Боян Магдалинчев беше избран за представляващ съвета.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:58, 03.10.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Повече разбирателство и конструктивна работа - си пожелаха за следващите 5 години новите членове на Висшия съдебен съвет. На официална церемония те подписаха актовете си по встъпване в длъжност.

Цветинка Пашкунова, член на ВСС: Много ми се иска да работим при един цивилизован диалог, много ми се иска да надскочим и да преодолеем личните конфликти, личната омраза и да работим по-градивно и професионално.
Севдалин Мавров - член на ВСС: Започваме нещо, което, дай боже, да е по-успешно. Да приказваме по-малко, а да вършим повече.
Боян Магдалинчев - член на ВСС: Надеждата за новия съвет е да работи спокойно, да няма конфронтация, защото нито интересите на гражданите, нито интересите на съдебната система налагат едно напрежение излишно и ненужно, според мен.

За първи път квотата на съдебната власт беше попълнена с преки избори, а парламентарната - с квалифицирано мнозинство. Тази представителност да им даде сили да преодолеят недоверието на българските граждани - призова правосъдният министър Цецка Цачева.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Това противопоставяне, което наблюдавахме не работи за съдебната власт и държавността. Засилва недоверието на гражданите в годността на системата да правораздава бързо ефективно, справедливо.

Явор Нотев - зам.-председател на НС: Да не допускате влияние - пол.ик. или каквото и да е друго. Ако не го допуснете - то няма да ви споходи.

В поздравителен адрес президентът Румен Радев призова ВСС да е активен участник в отстояването на независимостта на съдебната власт. Утре се очаква решението на държавния глава във връзка с избора за председател на Върховния административен съд. Членовете на съвета се разделиха в мненията за това какво предстои ако президентът не издаде указ за назначаването на Георги Чолаков.

Цветинка Пашкунова, член на ВСС: Според мен трябва да се повтори процедурата. Защото е много трудно да гласуваме в нов състав, без да сме изслушали кандидатите. Прост ода повторим едно предложение, мисля че няма да е достатъчно обективно.
Боян Магдалинчев - член на ВСС: Моето становище е, че трябва да има прегласуване от новия състав на ВСС. Това е моето мнение, но да видим какво ще реши съветът, защото процедурата така е разписана, че дава възможност за различни тълкувания.

Съдия Боян Магдалинчев беше избран за представляващ Висшия съдебен съвет със силната подкрепа на прокурорската колегия. Той събра 13 гласа срещу 9 за Цветинка Пашкунова. Заседанието започна с молебен и водосвет, отслужени от протосингела на Софийската митрополия архимандрит Василий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местната власт настоява за по-леки процедури за ремонт на паметници на културата
Местната власт настоява за по-леки процедури за ремонт на паметници на културата
Стрелецът от Лас Вегас нямал връзка с Ислямска държава
Стрелецът от Лас Вегас нямал връзка с "Ислямска държава"