НОВИНИ

Дискусия за развитие на региона с изграждането на АМ „Струма“ в Симитли

В Симитли днес представят значими проекти от национално и регионално значение, свързани с изграждането на автомагистрала „Струма”. Вицепремиери, министри, кметове от региона и експерти от Камарата на строителите в България пристигнаха в Симили, за да участват в широк обществен форум.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
21:34, 05.10.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Най-големи надежди, че ще се съживи икономиката в региона имат жителите на населените места в общините Кресна и Симитли, покрай които ще минава автомагистралата. Може би и затова темата на форума тази вечер беше как автомагистрала „Струма” ще промени социалното и икономическо развитие на региона и какви ще бъдат ползите за обществеността и бизнеса от изграждането на автомагистралата. Проектът предвижда да се изградят регионални тържища край Симитли и Кресна където местните търговци ще могат да предлагат производството си.

Стойне Манов – местен жител: Пътищата са натоварени много катастрофи стават, особено в Кресненското дефиле, изключително много. Колкото по-скоро се направи, по-малко жертви. Ще се освободи трафика. Ще има повече възможност за комуникиране със съседните държави, за инфраструктурата, за транспорта ще се облекчи.
Христо Димитров – местен жител: Ще има развитие на туризма, ще има развитие на селските къщи. Вече те се правят такива къщи – малаха Чакървоци. Така че за населението ще е от полза този източен вариант.
Апостол Апостолов – кмет на община Симили: Мисля, че на всички ни е ясно колко е важно строителството на магистралата. Като цяло, за цялостен подем на региона, на търговско-промишления сектор, тъй като когато имаш добро и бързо придвижване, нормално да се случват много по-лесно нещата.
Красимир Каракачанов – министър на отбраната: С построяването на магистрала "Струма" развитието на икономиката в целия регион малко или много зависи от това, приемане на плана за развитие на Банско, изграждането на втората кабина, това са все неща, от които ще печели целия регион, хората ще имат работа и младите хора няма да бягат навънка. Това е едно и второ с това се дава възможност за развитие не само на една община ,а на всички околни съседни общини

През месец септември в Симитли и в Кресна се проведе обществено обсъждане на петте варианта за изграждането на автомагистралата през Кресненското дефиле. И в двете общини хората избраха т.нар. "полуизточен вариант”, при който трасето ще бъде разделено. Пътуващите в посока Кулата ще минават по съществуващия път Е-79, а за обратната посока, към София, ще бъде изграден нов двулентов път високо в планината. Това е и най-приемливият вариант според държавата, за да бъдат спазени сроковете и автомагистралата да бъде завършена до 2023 година. Ако това не се случи страната ни ще връща над милиард и половина лева на ЕС.

Природозащитни организации обаче продължават да настояват цялото трасе на магистралата да се изгради на изток от дефилето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на туристите в Пловдив
Ръст на туристите в Пловдив
Първа прожекция на българския филм “Дъвка за балончета” на “Златна роза”
Първа прожекция на българския филм “Дъвка за балончета” на “Златна роза”