НОВИНИ

От нашите пратеници: И двата лагера в Каталуния са недоволни

Десет дни след спорния референдум за отцепване на Каталуния, премиерът на автономната област Карлес Пучдемон подписа декларация за независимост. Този акт, обаче, е по-скоро символичен, тъй като няма да бъдат предприети реалния действия, преди преговори с правителството в Мадрид. С час закъснение, лидерът на автономната област държа реч, в която всички чакаха отговора на въпроса - ще обяви ли Каталуния независимост.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:08, 11.10.2017
Чете се за: 02:17 мин.
По света

Митинг до Триумфалната арка на входа на парка, където е каталунският парламент. Но вечерта далеч не беше триумфална за привържениците на сепаратизма.

„Без неподчинение няма независимост“ - с такива плакати множеството от привърженици на сепаритистите очакваха речта на премиера Карлес Пучдемон. Появата му в парламента беше съпътствана с бурни аплодисменти.

Но триумфът беше отложен. Карлес Пучдемон обвини испанското правителство за насилието по време на референдума и заяви, че ще изпълни волята на на хората да води Каталуния към независимост.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Веднъж достигнали този исторически момент, аз като премиер на Каталуния, представям резултатите от референдума пред вас и пред всички граждани. Поемам мандат Каталуния да стане независима държава под формата на република.

В пълна тишина - така хората попиваха всяка дума на каталунския премиер, но вместо да чуят очакваното, той реши да отложи фактическото обявяване на независимост.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Правителството и аз предлагаме на парламента да отложи ефекта от декларацията за независимост, за да започна преговори през идните седмици, без които би било невъзможно да се намери решение.

Без аплодисменти и без да кажат и дума веднага след края на речта на Пучдемон, хората си тръгнаха.

Монсе: Важно е да се отвори диалог с Испания. Проблемът е, че от другата страна сме чували само „Не, не и не“. Малко е разочароващо, но трябва да се даде нов шанс.
Хулия: Много съм тъжна.
БНТ: Защо?
Хулия: Защото ние гласувахме и казахме какво искавме. Не е възможно да има диалог с испанското правителство.
БНТ: Храните ли още надежда за независима Каталуния?
Хулия: Да, разбира се!
Берта Лопес: Опасявам се, че това е нормалният процес, който премина и Естония, когато обяви независимост и след това започна диалогът. Но ние се борихме толкова години, толкова хора бяха по улиците в продължение на 7 години. И сега не очаквахме точно това.

От другата страна на парка се бяха събрали едва около 20 души и пееха песни както срещу Пучдемон, така и срещу правителството в Мадрид. За тях, обаче, краят на вечерта далеч не е разочароващ.

Адриана: Мисля, че постъпиха по този начин, защото са наясно, че ние сме мнозинство. Над 60% са против референдума и те разбират тази ситуация.

Сега играта на котка и мишка между Барселона и Мадрид продължава.

;

Карлес Пучдемон отстъпи от ръба на пропастта и подписа символична декларация за независимост. Няма да влезе в сила, за да се отвори пътят на диалог с Мадрид. Карлес Пучдемон се опита да приложи сложна политическа акробатика, но така си спечели недоволството на всички лагери в Каталуния и Мадрид. Привържениците на сепаратизма реагираха изключително разочаровано на речта в парламента, а тези, които са против независимостта, са също недоволни, защото самият акт на подписване на декларацията е акт срещу националния суверенитет на Испания.

В декларацията пише, че Каталуния става суверенна република и се призовава светът да я припознае като такава.

;

В момента тече правителствено заседание, след което се очаква Мариано Рахой да говори пред испанския парламент, където да обяви намеренията си как да постъпи след черта на Карлес Пучдемон вчера. По всичко личи, че жестът на каталунското правителство не е бил достатъчен и опциите за отваряне на диалог изглеждат също толкова далечни, колкото и вчера.

Исапнското правителство се обяви против диалог с каталунските власти, както и против намесата на чуждестранни посредници.

Единствено испанският вицепемиер направи изказване, което е изключително остро срещу Карлес Пучдемон. Тя каза, че той не знае къде се намира и какво прави.

Сорая Саенс де Сантамария, вицепремиер на Испания: След като доведе до най-тежката политическа криза, която Каталуния някога е преживявала, премиерът Пучдемон остави автономния регион в ситуация на безтегловност и несигурност. Речта му е реч на човек който не знае къде е, накъде отива и къде иска да стигне. Испанското правителство няма да приеме резултат от референдум, който беше забранен от Конституционния съд.

Мадрид няма намерение да отстъпи от позицията си. Най-драстичната мярка на испанското правителство е да активира чл. 155 от Испанската конституция, който ще замрази временно автономността на Каталуния. Дали ще стане така, ще разберем може би днес следобед.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Тодоров ще работи като журналист
Антон Тодоров ще работи като журналист
Пловдивските пеещи фонтани свирят с 90 минути по-малко
Пловдивските пеещи фонтани свирят с 90 минути по-малко