НОВИНИ

Създава ли НАТО нови многонационални сили в Черно море?

От БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да разясни пред парламента дали е вярна информацията в медийни публикации, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море и че в региона ще бъдат разположени допълнителни кораби и самолети.

Надежда Василева
от Надежда Василева Ирина Цонева
21:21, 11.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
създава нато многонационални сили черно море

След правителственото заседание зам.-министрът на отбраната Атанас Запрянов бе категоричен пред медиите, че планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море няма.

Вътрешният министър Валентин Радев допълни, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната ни и как участваме в тях като страна членка на НАТО, я има в президентството и техен представител винаги присъствал на правителствените заседания. Затова ако нещо било останало неясно за опозицията и за г-жа Нинова можели да попитат на закритите заседания в парламента.


Корнелия Нинова - председател на БСП: Преди година и половина премиерът Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО. Припомням ви позицията на българското правителство тогава, по-скоро неговата. Цитат: "Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Какво е наложило промяната на позицията на българското правителство, ако то по някакъв начин е участвало във вземането на това решение? Какви ще са последиците за България?
Атанас Запрянов -зам.-министър на отбраната: Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада. Това решение е старо от миналата година. По отношение на мерките в Черно море единственото което се провежда е учение с военноморските сили от страните - мероприятия, които са прозрачни. Всяко учение ние го обявяваме в пресата както и срока за неговото участие.Така че няма нищо ново и молим българската общественост да бъде информирана затова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фрегатата Дръзки ще се включи в операция на НАТО в Средиземно море
Фрегатата "Дръзки" ще се включи в операция на НАТО в Средиземно море
Увеличава се броят на изоставените автомобили в Русе
Увеличава се броят на изоставените автомобили в Русе