НОВИНИ

Семизовата къща в Русе се нуждае от спешен ремонт

Семизовата къща в Русе, която е паметник на културата, е затворена и чака ремонт, който обаче може да започне едва в края на 2018 г. Домът на един от най-влиятелните банкери в края на 19-ти век у нас днес е с деформирани основи, напукани стени и тавани.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
06:35, 13.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Семизовата къща е построена през 1892 г. в централната част на Русе за дом на банкера и общественик Стефан Симеонов. За целта е ангажиран и австрийският архитект Лудвиг Майер. В момента къщата е общинска собственост. Тя обаче е в окаяно състояние.

инж. Димитър Наков, зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: Наблюдават се деформационни процеси на основите. Вследствие на това са напукани част от носещите стени и част от таваните”.

Деформациите са довели и до течове, които са увредили допълнително цялата сграда.

инж. Димитър Наков, зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: На базата на това имаме предписания за мероприятията, които следва да се извършат там. Успоредно с това са направени и прединвестиционните проучвания, които са задължителни по закона за културното наследство. Предстои възлагането на изготвяне на технически проект за реставрация и реконструкция на самата сграда”.

Очаква се реконструкцията на Семизовата къща да започне едва към края на 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в шведския град Трелеборг
Стрелба в шведския град Трелеборг
Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип, призовават инфекционисти
Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип, призовават инфекционисти