НОВИНИ

Тръмп обвини Иран, че нарушава споразумението за ядрената си програма

Доналд Тръмп обяви нова политика спрямо Иран. Според него споразумението за ядрената програма на Техеран не налага достатъчно контрол и макар и да не каза, че ще се оттегли, той даде заявка, че тонът на Вашингтон рязко се втвърдява. Американският президент даде на Конгреса 60-дневен срок, в който да се реши дали да бъдат възобновени санкциите срещу Иран. Това обаче може и да не се случи, тъй като думите му предизвикаха критики както в редиците на демократите, така и сред републиканците.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 14.10.2017
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Доналд Тръмп обвини Иран, че нарушава споразумението за ядрената си програма и заплаши да изтегли Вашингтон от него. В Белия дом той заяви, че не може да потвърди, че Иран спазва договорката, както е задължен да прави на всеки 90 дни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Предлагам няколко важни стъпки, с които да попречим на агресивните действия и да гарантираме, че Иран никога, подчертавам - никога няма да се сдобие с ядрено оръжие. Нашата политика е базирана на внимателна оценка на иранската дикатура, която спонсорира тероризма и продължаващата агресия както в Близкия изток, така и по целия свят. Иран е контролиран от един режим на фанатици.

Според Тръмп в сделката има пропуски, които трябва да бъдат поправени. Става дума най-вече за отпадането на ограничителните клаузи за обогатяване на уран. След 2025 г. Техеран ще има право да продължи работа по ядрената си програма. По думите на Тръмп това е "най-лошото споразумение в историята на Съединените щати".

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Какъв е смисълът от сделка, която в най-добрия случай просто временно забавя иранската ядрена програма? Като президент на Съединените щати намирам това за неприемливо.

Конгресът има 60 дни да реши дали да бъдат наложени допълнителни санкции на Иран.


;

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му няма да се поддаде на натиска на Вашингтон и че отказът на Тръмп да признае споразумението поставя не Иран, а Съединените щати в международна изолация. Речта определи като пълна с обиди и неоснователни обвинения.

Хасан Рохани, президент на Иран: Очевидно той не е наясно, че този документ не е подписан само от Иран и Съединените щати, за да постъпи така, както сам прецени. Ще продължим да изпълняваме ангажиментите си, докато интересите на страната ни са защитени.

Остра беше и реакцията сред останалите страни, подписали споразумението. Европейският първи дипломат Федерика Могерини е категорична - нещо, което работи добре, няма защо да бъде променяно.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Преди малко повече от 2 години, цялата международна общност приветства успешния край на продължили 12 години преговори за Иранската ядрена програма. Това не е двустранно споразумение. Не е сключено между Техеран и една единствена държава, за да може някой да реши, че го прекратява.

Германия, Франция и Великобритания излязоха със съвместен призив да не се взимат решения, които ще навредят на ядреното споразумение. ООН също се обяви твърдо "за" договорката с Иран. Коменентарът на Москва е, че макар и да не нарушава споразумението, речта на Тръмп е в разрез с добрия тон, наложен след подписването на договора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на ГДБОП в Русе
Акция на ГДБОП в Русе
Борисов: Решението на Албания е исторически пробив за България
Борисов: Решението на Албания е исторически пробив за България