НОВИНИ

Красива пещера край Асеновград отваря врати с новия туристически сезон

Пещерата „Добростански бисер" над Асеновград вече ще може да се посещава от туристи. Обектът е включен в туристическия маршрут до хижа "Марциганица" и връх Попа и от следващата пролет отваря врати. Районът на село Добростан е изключително богат на карстови пещери - те са около 200, но "Добростански бисер" е единствената, пригодена за посещения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
07:32, 18.10.2017
6373
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пещерата „Добростански бисер” се намира на около 5 км от село Добростан и до нея може лесно да се стигне пеша. Открита е през 70-те години на миналия век и докато хижа "Марциганица" е приемала туристи, е била често посещавана. През последните 20 години обаче осветлението е било разбито, част от желязното стълбище – откраднато, и обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и от новия сезон очаква посетители.

Крум Сираков, спелеолог: Догодина ще бъде отворена и ще можем да ѝ се радваме всички. Пещерата не е голяма - между 500 и 1 000 кв.м., 15 метра е дълбочината на входния отвес.

Тук могат да се наблюдават и трите карстови форми – сталактити, сталагмити и сталактони. Особена атракция са пещерните езерца.

Крум Сираков, спелеолог: Те са разположени като каскада едно под друго, всяко пълни следващото и водата е толкова прозрачна, че човек може да ги помисли за празни.

Името на пещерата дават красивите скални бисери, които са се образували през вековете в езерцата ѝ. За съжаление сега те са унищожени.

Крум Сираков, спелеолог: Пещерните бисери са топчести образувания, които се получават когато капе вода с подходящ химически състав в плитко езерце и са много красиви. Само че за съжаление има хора, които искат да си ги занесат вкъщи. И го правят. Което е глупава и груба грешка, защото пещерният бисер е красив само когато си е там. Ако го сложиш вкъщи на секцията, той изсъхва и след седмица имаме купчинка бял прах, останал от него.

В красивата пещера зимува малка колония прилепи, които имат важна роля за еко-равновесието в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок група Конкурент“ на 30 години
Рок група "Конкурент“ на 30 години
Започна 19-ят конгрес на Китайската комунистическа партия
Започна 19-ят конгрес на Китайската комунистическа партия