НОВИНИ

Валентин Радев: МВР трябва да се изчисти от гнилите ябълки

МВР трябва да се изчисти от гнилите ябълки. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по повод последните разследвания срещу полицаи, обвинени в чадър над престъпни групи. Според Радев трябва да се увеличи заплащането на служителите, както и тяхната мотивация за работа. На този фон тази неделя предстои пореден протест на синдикатите с искане за по-добри условия на труд.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:05, 18.10.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Зрелищната акция срещу двамата полицаи от столичното 7-мо районно, обвинени в подкуп и наркотрафик, отново повдигнаха темата за корупцията в системата на МВР.

Според данни на прокуратурата двамата са притискали дилъри, които да работят за тях в продължение на месеци. Единият от задържаните Александър Станев на 27 години е служител със сравнително кратък стаж.

Въпреки краткия стаж показвал завидни възможности. Притежавал луксозен джип и плащал 1 300 лв. наем за зилище. Според разследващите участвал и в свободни боеве. В същото време в съдебната зала стана ясно, че и двамата полицаи имат десетки награди.

БНТ: Двамата служители след 16 награди за добра работа изведнъж стават обект на спецоперация?

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Това е двупосочно. Видях като поех поста, че много хора се награждават. Ние тази година сме намалили тази година и наградите и наказанията. Тепърва сам ще си отговоря защо и двете.

Няколко дни преди акцията в криминалните хроники попадна и заместник-началник на полицейско управление в Пловдив. Прокуратурата го разследва за чадър над ало измамници. Според вътрешният министър е нужен силен контрол от страна на двете служби - Инспекторат и вътрешна сигурност. Радев обаче не съобщи колко полицаи са разследвани за корупция от началото на годината.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ние сами се прочистваме. Няма друга структура в държавата, която сама да залавя тези, които нарушават закона. За мен е много важно като ново политически ръководство да се изчистим от всички гнили ябълки в МВР.

Според Радев корупцията в системата на МВР може да се пребори като се повиши заплащането и мотивацията на служителите. Силовият министър коментира и предстоящия в неделя протест на синдикатитите. На въпрос дали ще се срещне с тях той заяви, че не е негова работа да ходи на протести. Той отново призова униформените да представят проблемите си пред Съвета за социално партньорство към министерството и поиска аргументи.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Тези хора да знаят и да не посягат към чуждото. Да знаят, че това им стига. Техните семейства да са спокойни, приятелите, роднините им. Като се случи такова нещо с тези двамата, представете си какво си мислят всички около тях сега.

За закриването на пожарните служби протеста на пожарникарите, Радев коментира, че преструктурирането на службите е направено по правилата. Вътрешният министър обясни, че ще бъдат закрити 12 районни пожарни служби, а служителите в тях ще бъдат преместени в съседни. Това по никакъв начин нямало да се отрази на населението в тези места, допълни Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели искат оставката на социалния министър
Работодатели искат оставката на социалния министър
Офроуд по локалните платна на Северната тангента
Офроуд по локалните платна на Северната тангента