НОВИНИ

Изложба „120 години катедра „Скулптура” към Националната художествена академия"

Изложба на катедра „Скулптура” към Националната художествена академия ” бе открита в градската галерия в Кюстендил. Поводът е 120- годишнината от създаването на катедрата. Впечатляващата експозиция включва над 50 произведения на студенти и преподаватели , изработени от началото на създаване на академията до наши дни.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
17:43, 20.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Катедра „Скулптура” е създадена преди 120 години, когато е открита и Националната художествена академия - най-старото българско висше училище у нас за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства. Юбилейната изложба включва творби на повече от 30 автори, които показват многообразие от форми и материи.

Доц. Цветослав Христов, преподавател в НХА – София: Акцентираме върху 80-годишнината на акад. проф. Крум Дамянов, специално място отбелязваме в изложбата и естествено с работитена негови студенти.

Скулптурата е едно от най-трудните изящни изкуства, но въпреки това много студенти се насочват да изучават тънкостите на това изкуство.

Валентин Господинов, директор на НХГ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил: Това, което се промени през последните години, е, че с много голям процент нараснаха дамите, които кандидатстват скулптура.

Директорът на галерията пък изненада публиката с ново художествено осветление, което освети експонатите при откриването на изложбата. Тя ще бъде отворена до месец декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата на върха на ЕС: Съюзът намалява финансовата помощ за Турция
След срещата на върха на ЕС: Съюзът намалява финансовата помощ за Турция
Нови правила за инвитро процедурите
Нови правила за инвитро процедурите