НОВИНИ

Репортерски поглед: Какво засяга длъжниците след промените в ГПК

Жена загуби апартамента си заради 359-левов дълг. В последствие осъжда банката, но вече животът й е съсипан. През тази седмица парламента прие на второ четене промени в гражданско процесуалния кодекс, които трябва по презумпция да защитят правата на длъжника спрямо кредитора. Най-важните промени обаче така и не дойдоха - остава институцията на вечния длъжник, както и завишените права на банките. Какво ще се промени за длъжниците тогава, отговорът потърсиха Цветелина Катанска и оператора Богомил Големанов.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:50, 22.10.2017
Чете се за: 03:57 мин.
У нас

- Чакам, чакам, чакам ВКС и да вземат пари, но вече всичко ми е толкова безразлично и пусто. Те няма да ми върнат нито здравето, нито нервите, нито разбитото ми семейство, което направиха. Нищо, нищо няма да ми върнат, за едни 359 лева, да ми продадат жилище за 70 хиляди лева.

Историята на Руска Димитрова за съжаление не е единичен случай, а типичен за злоупотреба с дълг. Доказва го и съда седем години по-късно, той се произнася в нейна полза. Въпреки това тя се чувства омерзена и не иска да показваме лицето ѝ . Руска взима кредит от банка през 2009 година, за да изпълни една своя мечта - да има малка парфюмерия. Като залог дава апартамента си в Раднево, където живее с мъжа и децата си.

Десислава Филипова, адвокат: Много семейства се обърнаха към банките, получиха кредити, за които предоставиха огромни обезпечения, гаранции, че тези кредити ще бъдат издължени, банките сами нарушаваха своите договори като включваха в тях клаузи, които закона забранява и са нищожни.

През 2010 лихвата на кредите на Руска се вдига, оттам и вноската и тя закъснява да плати 359 лева към банката за три месеца.

-През март месец събрах 2000 лева, а за 359 лева, аз от приятели, от колеги, щях да ги събера, всеки може да ми услужи, но никой не ме уведоми, че аз ги дължа тези пари, и също така не бях уведомена, че на 20 май, те ми продават апартамента.

Кога точно е продаден апартаментът ѝ така и не разбира,след семейни скандали, там остават само мъжът и децата ѝ ,които обаче били изгонени от новите собственици.

-Вкарах ключа във вратата, не мога да отключа, превъртам, превътам, не може, чува се шум в апартамента ми, свети, викам боже апартаментът ми е продаден. тука има хора, тука живеят хора. Звъня, чукам, никой не ми отваря, звъня на комшийката. Викам какво става тука, кой е в апартамента ми. Тя се разплака комшийката, защото сме от едно село приятелки, вика Роси апартаментът ти е продаден вика може би преди три седмици. Вкарали са новите наематели, в апартамента ми, при личните ми вещи, при мебелите ми, при дрехите на децата ми, всичко ми беше вътре.

След 5 години Руска печели делото срещу банката, но животът и здравето ѝ вече са разбити.

Десислава Филипова, адвокат: И се получават парадокси, в които лица, набедени за длъжници печелят нормалния процес, но вече са загубили своето имущество, но законодателят в тази ситуация обслужи интереса на банките и остави на заден план, малкият, обикновения човек, както казвам банките имат привилегията да бъдат аристократите на Темида, докато гражданина получава останките, трохи от справедливост.

Случаи като този предизвикаха гласуваните промени в гражданско процесуалния кодекс. Резултатът обаче не се оказа толкова мащабен, колкото бяха предварително обявените намерения.

Марин Киров, адвокат: Имиджово се обяви, че този дебат е за борба с банките, с монополните дружества, а се сведе единствено до разчистване на сметки с частното съдебно изпълнение.

Какво се промени?

  • Длъжниците вече имат повече права.
  • Могат да се обърнат към Върховния касационен съд, за да обжалват изпълнението.
  • Намаляват драстично таксите на частните съдебни изпълнители и се въвеждат нови изисквания за призоваване.

Различните засегнати институции ги разчитат различно. Банките смятат, че са станали изкупителната жертва .

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България: Всъщност като че ли банките по някакъв начин абсорбираха цялата негативна енергия. Едно от нещата, които тези промени със сигурност ще направят, с оглед на това да защитят повече длъжниците, е да удължат процеса на изпълнение, тоест кредиторите, каквито и да са те, ще трябва да изгубят малко по-дълго време а може би и доста по-дълго време в този установителен процес. Такива промени обаче истински се тестват в криза.

Частните съдебни изпълнители виждат ново изкривяване - този път се губят права на кредиторите, а кредитори могат да са и обикновените хора, не само доставчиците на услуги и банките и двата пример с хора, преживели катастрофа, които чакат своето обезщетение.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Камарата работи от години в тази посока, тъй като смятаме, че ГПК беше залитнал в посока на кредитора, но като че ли сега покрай този изключително силен популизъм, който се завихри по темата, леко махалото отиде в друга посока, тази на длъжника. Има много положителни промени за длъжника, но има и такива, които поставят на изпитание правата на кредиторите.
;

Един от очакваните положителни резултати е да се сложи край на злоупотребите.

"Винаги съм твърдяла, че около частните съдебни изпълнители ,разбира се не около всеки един от тях, говоря за тези, които се заиграха с измами, има обръч от фирми, от лица, които пазаруват на безценица имотите на длъжниците."

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Камарата в последните години води изключителна дисциплинарна политика, имаме страшно много наказания, само десет лишавания от права имаме потвърдени от съда за последната година и половина, така че може би това ще е текст, който ще ни помогне да се изчистим от недобросъвестни съдебни изпълнители.

Според новите промени в ГПК, веднъж изгубил правото си да бъде частен съдебен изпълнител, той никога не може да си го върне.

"При частните съдебни изпълнители има към кой да се оплачеш, то при колекторите въобще няма защита."

Промените не засегнаха колекторските агенции.

Пламен Кушев, юристконсулт на Асоциацията на колекторските компании Не е безконтролна дейността на колекторските агенции, ние сме поднадзорни на банков надзор на БНБ и сме регистрирани като финансови институции. Могат да се обърнат и към БНБ, могат да се обърнат и към всички правораздавателни органи в страната, в полицията, в прокуратурата, най-вече могат да се обърнат към съда.

Новите промени ограничиха значително таксите на частните съдебни изпълнители, но не и тези на останалите налагащи плащания.

"За съжаление хонорарите за адвокати и за юристконсулти не можаха да отпаднат."

"Колеги бях направили проучване в други държави и то богати държави, бели западни държави, таксите там са много по-ниски в сравнение с тук, където сме в тежко икономическо положение."

Съдебните изпълнители са притеснени от промяната и виждат в нея популизъм и лов на вещици, защото таксите на съдебните изпълнители според техните изчисления са една десета от всички налагани плащания в процеса.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: - Имаме притеснение дали не се отиде прекалено далеч и доколко системата ще може да работи при тези тавани, които се въведоха.
;

Досега в практиката е имало фрапиращи случаи.

Ивайло Илиев, председател на Сдружение Покана за доброволно изпълнение : Има хора, които заради дълг от 15 лева, ще ви разкажа един случай, забравена да бъде платена вноска за интернет, този същия дълг заради натрупаните такси и вноски в районния съд, после при ЧСИ вече е нараснал на 1245 лева.

И след промените остава големият проблем - вечният длъжник.

Депутатите отказаха да въведат окончателна десетгодишна давност, липсва и закон за личния фалит, така че промените не трябва да ви успокояват, от дълговете си няма как да избягате.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми искат да бутилират минерална вода в Провадия
Фирми искат да бутилират минерална вода в Провадия
БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър
БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър