НОВИНИ

Референдумът в италианската провинция Венето е вече валиден

Това предаде ТАСС, като се позова на агенция АНСА. По предварителни данни към 19 ч. местно време там са гласували 51,9 процента. Гласуването ще продължи до 23 ч. местно време (полунощ българско). За автономия се гласува на референдум днес и в северната италианска област Ломбардия. В двата референдума са приканени да изразят мнението си около 12 млн. души. Населението на двете области е общо 20 млн.

bnt avatar logo
от БТА
21:45, 22.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
референдумът италианската провинция венето вече валиден

Те трябва да отговорят дали искат регионалните власти да получат повече пълномощия, като най-вече се има предвид по-голяма част от събираните данъци да остават в областните хазни. Референдумите имат консултативен характер и резултатът от тях няма да има преки последствия, тъй като италианската конституция предвижда, че определени степени на регионални пълномощия са възможни само чрез преговори с държавата.

;

Ако стремежите за автономия бъдат подкрепени от избирателите, лидерите на регионалните администрации - губернаторите - фактически ще получат народен мандат за начало на този процес. Макар че признава законността на гласуването, правителството на Италия го смята за "безполезна политическа стъпка", тъй като конституцията позволява да се започнат преговори за автономия и без провеждането на референдум. В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им позволява да задържат за себе си значителна част от събираните на техните територии данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души починаха при масово сбиване в дискотека в село Паничерево
Двама души починаха при масово сбиване в дискотека в село Паничерево
Заложническата ситуация в английския град Нънийтън приключи с арест
Заложническата ситуация в английския град Нънийтън приключи с арест