НОВИНИ

Над 90% от насажденията с кестени в района на Брежани са болни

Над 90% от насажденията с кестени в района на село Брежани в община Симитли са болни. Само за последните десет години са изсъхнали над 230 дка кестенови гори. Кестенът страда от редица болести и неприятели и за да бъде запазен като вид, са необходими активни лесовъдски действия за подобряване на състоянието му, категорични са експертите.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
16:40, 25.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Кестените заемат значимо място в поминъка на хората от Брежани. В района на селото има над 2 000 дка кестенови гори.

Благой Стефанов, кмет на село Брежани: „Брежанският кестен е кестен с уникални вкусови качества, кестен, който не е генномодифициран и със съдържание на витамин С, както Ви е известно, дори повече от това в лимоните.”

Специалистите казват, че кестенът е много сладък вид, затова страда от доста болести и неприятели.

Благой Стефанов, кмет на село Брежани: „Повече от 20-30 години съществува едно заболяване, което е рак по кестена, което причинява изсъхване на кестена. Заразяват се вековни дървета, включително и млади дървета.”

Кестеновите дървета имат нужда от редовно подрязване и залесяване, за да оцелеят, категорични са експерти.

Инж. д-р Светлозар Михайлов, експерт по горите: „В началото на 90-те години кестенът беше защитен вид и беше забранено да се берат плодове, семена, резници, да се засява, да се сече, да се провеждат лесовъдски мероприятия. Две години отне на лесовъдите, докато тази заповед се премахне, докато кестена стане стопански вид.”

За последната година в района на Брежани са залесени около 30 дка нови кестенови гори. И в момента хората събират семена и отглеждат нови фиданки, за да съхранят този уникален природен дар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: За съжаление ученическите раници са тежки
Красимир Вълчев: За съжаление ученическите раници са тежки
Тервел Пулев ще участва в гала вечер в Чикаго
Тервел Пулев ще участва в гала вечер в Чикаго