НОВИНИ

От нашите пратеници: След тържествата в Барселона е ред на „студения душ“

Нощ на протести в Испания. Политическата криза достигна своя връх - испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство, часове след като Барселона едностранно обяви независимост. Мадрид пое контрола и върху каталунската полиция. Преди час стана ясно, че вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария временно поема управлението на Каталуния. Как се стигна до тук и каква е ситуацията в Каталуния ще разберем от специалните ни пратеници Тоня Димитрова и оператора Владимир Богдански.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:54, 28.10.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

След фейерверките и тържествата по улиците на Барселона дойде ред и на студения душ. Каталуния се събуди под властта на Мадрид. След извънредно заседание на кабинета, премиерът на Испания Мариано Рахой обсъди мерките, които се предвиждат в рамките на прилагането на чл. 155 от испанската конституция - Карлес Пучдемон е уволнен, местният парламент е разпуснат, свикани са предсрочни местни избори на 21 декември.

Вицепремиерът на испанското правителство поема управлението на Каталуния. Тя днес има срещи с представители на администрацията в Испания, които ще заемат постовете на регионалните министри в каталунското правителство.

Според местни медии, Карлес Пучдемон е в родния си град.

Първата мярка в рамките на чл. 155 е обнородването на заповедта да се уволни шефа на местната полиция, който е подсъдим за подстрекателство към размирици. Изключителон ключово е в следващите часове дали ще се гарантира сигурността и дали ще има размирици. Ключово е и как ще реагират 17-е хиляди местни полицаи и дали ще изпълняват заповедите на Мадрид.

;
Мариано Рахой, министър-председател на Испания: Нормализирането започва със закон. За да се върне легитимността на институциите и да се върне гласът на каталунците, аз ви съобщавам, че днес разпуснах парламента на Каталуния и на 21 декември ще се проведат избори. Ние смятаме, че е важно да се чуят всички каталунци, за да могат те да решат бъдещето си.
;

Тази сутрин по улиците на Барселона няма следа от демонстранти - нито на привърженици на отцепването, нито на противници. Късно снощи до ранните часове на днешния ден продължиха демонстрациите по улиците на Барселона.

Днес пред каталунското радио видяхме следи от демонстрацията на противниците на отцепването, които бяха счупили прозорците медията. Каталунските медии бяха под прицел, че подкрепят отделянето на Каталуния, а смяната на тяхното ръководство беше сред мерките на Рахой, но впоследствие бяха отменени по съвет на социалистическата партия.

;
Протестиращ: Това е позор. Правителството показа какво е в действителност. Живеем в диктатура и това е така от години. Потискат ни, не искат да чуят какво желаят каталунците. Мадрид иска да вземе властта, но ние ще им покажем, че властта е в ръцете на хората.
Протестиращ: Тук съм, защото ние може и да живеем в Каталуния, но се чувстваме както каталунци, така и испанци. Свободите ни бяха потъпкани, испанската демокрация беше поткъпкана. Регионалният парламент се управялава от хора, които не са представителна извадка на областта. Тези, които сме против отцепването, сме мнозинство.
;

Днешната ситуация няма прецедент в историята на Испания - за пръв път от края на диктатурата на Франко се активира чл. 155. Продължаваме да следим как ще се развият събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова защитена зона опазва застрашен растителен вид в Русенско
Нова защитена зона опазва застрашен растителен вид в Русенско
Кампанията на БЧК за помощ на пострадалите в Бургаско събра над 70 хил. лв.
Кампанията на БЧК за помощ на пострадалите в Бургаско събра над 70 хил. лв.