НОВИНИ

От нашите пратеници: Спокоен бе първият ден в Каталуния под властта на Мадрид

Мадрид пое прякото управление на Каталуния и уволни регионалното сепаратистко правителство след вчерашната декларация за независимост на парламента в Барселона. В Мадрид се събраха хиляди хора, за да призоват за единство на Испания. В кратко телевизионно обръщение уволненият премиер Карлес Пучдемон следобяд призова за демократична мирна опозиция срещу прилагането на член 155. За първите действия на Мадрид и реакцията в Каталуния, разказва специалният ни пратеник в Барселона Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 28.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Денят в Барселона започна с две заповеди - първата за уволнението на шефа на местната каталунска полицията Джозеп Троперо, който вече е подсъдим и втората, че испанският вицеприемиер Сорая Саенс де Сантамария поема управлението на Каталуния.

До обяд се очакваше реакция на каталунските власти и уволненият кабинет, но такава дойде едва след 15 часа следобяд. През целия ден журналистите, които отразяват кризата, се чудеха къде се намира Карлес Пучдемон. Оказа се, че той се е прибрал в родния си град Жирона, на който е бил кмет преди да стане премиер а Каталуния. Оказа се, че обръщението на Пучдемон е било записано предварително, той вече не е допускан в сградата на парламента, тъй като е уволнен от властите в Мадрид. В него той призова поддръжниците на сепаратизма да продължават своята съпротива, но по демократичен начин.

Карлес Пучдемон, отстранен като премиер на Каталуния: Сигурни сме, че най-добре можем да защитим постигнатото до днес като демократично се противопоставим на прилагането на член 155. Това е завършек на преднамерената агресия срещу волята на каталунския народ, който в голямото си мнозинство и продължение на много години, се чувства като европейска нация. Трябва да го направим като избегнем репресии и заплахи.

Първата реакция на Мадрид след изявлението на Пучдемон беше в туитър и тя гласеше, че това изявление е доказателство за безрасъдтсвото на каталунските власти, а по-късно говорителят на испанското правителство заяви, че Мадрид би приветствал Карлес Пучдемон да участва в местни предсрочни избори.

Днес в Мадрид се събраха хиляди хора против независимостта на Каталуния. В Барселона беше учудващо спокойно. Хората, които се бяха събрали, бяха изключително спокойни и няма почти следа от сепаратистките знамена.

;

Сутринта каталунското радио осъмна със счупен прозорец на главния вход, а това направено по време на демонстрацията против обявяването на независимост, но щетите са възстановени.

Дали Каталуния ще остане спокойна зависи дали местната администрация и полиция ще се подчинят изцяло на човек от Мадрид, който ще дойде да ги ръководи.

Утре в неделя е предвиден многохиляден протест против обявяването на независимостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Барселона в първия ден след отменената автономия
От нашите пратеници: Барселона в първия ден след отменената автономия
Все повече животновъди отглеждат маришки овце
Все повече животновъди отглеждат маришки овце