Главният прокурор на Испания поиска да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунските лидери, начело с уволнения премиер Карлес Пучдемон за държавна измяна, подстрекателство към гражданско неподчинение и злоупотреба с държавни средства. От днес Каталуния е под прякото управление на Мадрид.

Как премина денят и имаше ли напрежение - разказват специалните ни пратеници в Барселона Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

Пучдемон е в Белгия, твърдят испански медии

Пучдемон е в Белгия, твърдят испански медии

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон пристигна днес в Брюксел, съобщиха испански медии. Той бил в страната, за да се срещне с представители...

В първия работен ден от седмицата, след като Мадрид пое контрола големият въпрос е как ще се управлява областта. Дали всички 27 000 държ. служители ще се подчиняват на заповедите на администраторите от Мадрид.

Пучдемон призова за демократична съпротива, а неговата дясна ръка заяви, че Барселона не признава заповедите и решенията на Мадрид. Светът ще наблюдава действията на властите. При всяко едно по-рязко движение от тяхна страна, Испания рискува да стане арена на размирици.


Каталуния под контрола на Мадрид

Каталуния под контрола на Мадрид

Първият работен ден, след като Мадрид пое контрола над Каталуния, премина спокойно. Съдбата на досегашните каталунски лидери обаче е неясна, след като...