НОВИНИ

Общинският съвет в Банско одобри създаването на туристически район „Рила-Пирин"

Общинският съвет в Банско даде своето съгласие за създаване на Организация за управление на туристически район "Рила – Пирин". Това е един от общо 9-те туристически района, на които е разпределена територията на страната, съгласно новите разпоредби на Закона за туризма. Районирането има за цел да промотира туристическите ни региони, не само сред българите, но и сред чужденците, които посещават страната ни.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Десислава Малинова
20:13, 05.11.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Организация за управление на туристическия район цели да обедини действията на 23-те общини в сферата на туризма, за промотирането на регионални туристически продукти у нас и в чужбина. В състава на района влизат общини като Банско, Благоевград, Костенец, Петрич, Разлог, Сандански и Сапарева баня, които трябва да популяризират планинския, балнео- спа, религиозния и културния туризъм, с които са популярни у нас и в чужбина.

Организацията за управление на туристическия район "Рила – Пирин" ще обедини действията на всички общини, които попадат в него. Общите действия ще бъдат съсредоточени в сферата на туризма, оформянето на регионални туристически продукти, както и при осъществяването на маркетинг и реклама на тези продукти.

Георги Икономов, кмет на община Банско: “Той ще работи като самостоятелна организация. Ще има управително тяло, общо събрание, контролен съвет. И идеята е да се работи по европейски проекти, да се създават общи туристически продукти, туристически марки. Големите общини и големите курорти да обогатяват своите програми като допълват туристическите си продукти с малките общини, които са не толкова известни, така че ползите са големи.“

В състава на района "Рила – Пирин" влизат общо 23 общини от Благоевградска и Кюстендилска области. Сред тях общините, известни като туристически дестинации: Банско, Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Кресна, Петрич, Разлог, Самоков, Сандански, Сапарева баня, и Струмяни.

Георги Икономов, кмет на община Банско: „Поканили сме също така и 11 сдружения, които са регистрирани в Регионалния туристически регистър.“

В началото на месец декември ще бъде проведена учредителна среща, на която да бъдат положени основите на организацията.

И докато в Банско учредяват туристическия район „Рила -Пирин“, зимните ни курорти продължават да набират персонал в хотелите и ресторантите.

В Пампорово голяма част от хотелите още не са отворили. А собственици и управители на хотелски комплекси активно набират персонал.

Зденка Капчикова - управител: Най-търсените длъжности са сервитьори, бармани, с камериерките за сега се справяме.

Качествени кадри в сферата на обслужването обаче се намират все по-трудно, признават от туристическия бранш.

Зденка Капчикова: Търсим ги за работа, когато дойдат оказва се, че те не искат да работят, това е едната причина.

Мариян Беляков - изпълнителен директор: Всяка година все повече младите търсят препитание извън страната, така че всяка година става все по-трудно, безспорно. Някакси ние поне в Пампорово успяваме да се справим поне на този етап няма необходимост пряка от наличието на чуждестранна работна ръка.

За зимата в Пампорово имат и постоянни сезонни работници.

Мариян Беляков: Всяка година се връщат, но разбира се никой, никога не може да гарантира подобен тип постоянство.

В зимните ни курорти все пак са оптимисти, че ще приключат с наемането на работници до началото на сезона. А той се очертава да е добър, според ранните записвания на туристите.

Между 5 и 10% повече туристи ще посетят страната през предстоящия зимен сезон, очакват от Министерство на туризма. Според разчетите и тази година курортите ни ще посетят туристи от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, като чувствително увеличение на записванията има и от Белгия, Австрия и Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детска градина в София инвестира парите си в солна стая
Детска градина в София инвестира парите си в солна стая
Биопроизводството на гъби шийтаке става все по-популярно
Биопроизводството на гъби шийтаке става все по-популярно