НОВИНИ

Кризата в Каталуния продължава

Днес в Каталуния ще се проведе обща стачка по призив на синдикат, подкрепящ независимостта на автономната област. Испанският премиер Мариано Рахой ще говори в парламента за каталунската криза. Карлес Пучдемон продължава с призивите Европейският съюз и Испания да признаят резултатите от референдума, проведен на 1 октомври в областта. А в Брюксел се проведоха демонстрации в подкрепа и против независимостта на Каталуния.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:15, 08.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Около 200 каталунски кметове отлетяха във вторник за Брюксел, за да подкрепят своя лидер Карлес Пучдемон, който се намира в Белгия от миналия месец, след като испанското правителство разпусна каталунската администрация и парламент и свика регионални избори, насрочени за 21 декември.

Кметовете и някои членове на Европейския парламент организираха малка демонстрация между сградите на Европейския съвет и Европейската комисия.

Хосеп Мария Тост, кмет: Нашето присъствие тук е много ясно - да подкрепим нашия лидер, господин Пучдемон, и членовете на кабинета, които са в изгнание в Брюксел. Много е просто - нашето желание е да отворим очите на Брюксел - на Европейската комисия и на парламента, които не трябва да забравят волята на каталунския народ.

В същото време и съвсем наблизо до тази демонстрация се проведе друга - против независимостта на Каталуния. С испански знамена и лозунги "Да живее Испания, да живее Каталуния!"

Франсиско де Кастро, служител в Европейската комисия: Важно е да бъдем тук, за да покажем, че сме за спазването на закона и конституцията. Ако не го направим, няма да можем да зачитаме човешките права. Спазвайки правилата, зачитаме малцинствата.

Каталунската независимост раздели испанското общество и тласна страната към най-тежката политическа криза от десетилетия насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съобщение от името на Марк Зукърбърг иска пари от потребителите във Фейсбук
Съобщение от името на Марк Зукърбърг иска пари от потребителите във Фейсбук
Днес е Архангеловден
Днес е Архангеловден