НОВИНИ

Млади хора се връщат да работят на село като ветеринарни лекари

Млади хора се връщат на село да работят като ветеринарни лекари. В Хаджидимово след завършване на висшето си образование да работят в стопанства със селскостопански животни са се върнали двама млади мъже. Стопанствата обаче намаляват драстично, а с тях няма да има и ветеринарни лекари на село.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
20:20, 10.11.2017
6282
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Юсеин Петелов е само на 25 години, а от три вече работи като ветеринарен лекар в стопанство със животни в Хаджидимово. Грижи се за 1000 овце, десетки крави, малко кози и кокошки. Казва, че за да са здрави животните и продуктивни е необходимо да има специалисти .

д-р Юсеин Петелов - ветеринарен лекар: „Ами трябва да са сърцати на първо време, докато те тяхната работа не минава не само през ръцете, но и през главата, нищо няма да се получи. Аз никога мисля, че не бих успял да живея в град и още повече голям, просто на село си е друго, трябва да го изпитате, за да знаете какво е.“

Едва трима са младите ветеринарните лекари в Гоцеделчевския край като него. Тъжното според младия специалист е, че стопанствата с животни в селата стават все по-малко. Драстично са намалели кравите, овцете, а козите са на изчезване.

д-р Юсеин Петелов: „Един ветеринарен лекар няма какво да прави на село без животни да в някои от селата примерно на 4-5 села, ако има някакво стопанство по-голямо, а в другите няма нищо."
Младият лекар смята, че за да е по-чисто българското месо, е необходимо да се следят всички процеси при животните - от раждането до постъпването им в кланица.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадналите ученици се увеличават, а учителите застаряват, показва доклад на ЕК
Отпадналите ученици се увеличават, а учителите застаряват, показва доклад на ЕК
Тримата обирджии на банкомати все още се издирват
Тримата обирджии на банкомати все още се издирват